Αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Δεν έχει σημασία ποια φάρμακα σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας για τη θεραπεία της υψηλής πίεσής σας, είναι παράλληλα αναγκαίο να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Χρήσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής ειναι:

 • Υγιεινή διατροφή με λιγότερο αλάτι
 • Τακτική άσκηση
 • Διακοπή του καπνίσματος
 • Περιορισμός της ποσότητας του αλκοόλ
 • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους ή απώλεια βάρος, αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

 

Ανθεκτική υπέρταση: Όταν η αρτηριακή σας πίεση είναι δύσκολο να ελεγχθεί και παραμένει υψηλή, παρά τη λήψη τουλάχιστον τριών διαφορετικών κατηγοριών  φαρμάκων,  ένα από τα οποία πρέπει να είναι διουρητικό.  Επίσης, τα άτομα που έχουν ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά παίρνουν συγχρόνως τέσσερα διαφορετικά είδη φαρμάκων για την επίτευξη αυτού του ελέγχου, επίσης θεωρούνται ότι έχουν ανθεκτική υπέρταση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επανεξεταστεί η πιθανότητα ύπαρξης μιας δευτερεύουσας αιτίας της υψηλής αυτής πίεσης.

Ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να αξιολογήσει κατά πόσον τα φάρμακα και οι δόσεις αυτών που λαμβάνετε για την υψηλή πίεση σας είναι τα κατάλληλα. Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθούν τα φάρμακά σας μέχρι ότου βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός και οι αντίστοιχες δόσεις.  Η προσθήκη ενός ανταγωνιστή της αλδοστερόνης όπως σπειρονολακτόνη συχνά οδηγεί σε έλεγχο των ανθεκτικών μορφών υπέρτασης. Τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί ορισμένες πειραματικές θεραπείες, όπως καυτηρίαση μέσω καθετήρα των νεφρικών συμπαθητικών νεύρων με τη χρήση ραδιοσυχνότητων (νεφρική απονεύρωση) καθώς και η ηλεκτρική διέγερση των τασεοϋποδοχέων των καρωτιδικών κόλπων.

Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει τα φάρμακα που παίρνετε για άλλες καταστάσεις ή παθήσεις σας. Ορισμένα φάρμακα, τρόφιμα ή συμπληρώματα μπορεί να επιδεινώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση ή την αποτελεσματικότητα των φάρμακων που ήδη λαμβάνετε.

Εάν δεν παίρνετε φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματος σας ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να παραμείνει σε μη αποδεκτά υψηλά όρια. Αν παραλείψετε δόσεις είτε επειδή έχετε παρενέργειες ή επειδή απλά ξεχάσετε να πάρετε τα φάρμακά σας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις λύσεις και μην αλλάζετε την αγωγή σας χωρίς την καθοδήγησή του.

 

Αλλαγές του τρόπου ζωής όπως οι παρακάτω μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμα και αν παίρνετε φάρμακα πίεσης.

 

 • Τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Δώστε έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πουλερικά, ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τρώτε λιγότερο κορεσμένο λίπος και trans-λιπαρά.
 • Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας. Λιγότερη λήψη νατρίου κατά 1,5 γραμμάριο (gr) την ημέρα – είναι απαραίτητο για άτομα άνω των 50 χρόνων, καθώς και για τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που είναι έγχρωμα ή έχουν παθήσεις όπως υπέρταση, διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο. Κατά τα άλλα τα υγιή άτομα μπορούν να στοχεύουν για 2,3 gr την ημέρα λιγότερο αλατι στην διατροφή τους. Ενώ μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του αλατιού που τρώτε προσθέτοντας λιγότερο αλάτι στο φαγητό σας, προσοχή πρέπει να δώσετε στα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνετε, όπως οι κονσέρβες σούπες ή κατεψυγμένα γεύματα εξαιτίας της ΄΄κρυφής΄΄ ποσότητας αλατιού που περιέχουν.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ή η απώλεια βάρους αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την υψηλή αρτηριακή σας πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο των συναφών με αυτή προβλημάτων υγείας. Αν είστε υπέρβαροι, απώλεια ακόμα και 5 κιλών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.
 • Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, να διαχειρισθείτε το άγχος σας, να μειώσετε  τον κίνδυνο υποκειμένων καρδιοαγγειακών παθήσεων και να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες ωφέλιμη είναι 150 λεπτά την εβδομάδα μέτρια αερόβια δραστηριότητα ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονη αερόβιας δραστηριότητας ή ακόμα και ένας συνδυασμός μέτριας και έντονης δραστηριότητας.
 • Περιορίστε το αλκοόλ. Ακόμα και αν είστε υγιείς, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Εάν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει κατανάλωση λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και των ανδρών ηλικίας άνω των 65 ετών και λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 και νεότερους.
 • Μην καπνίζετε. Ο καπνός βλάπτει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και επιταχύνει τη διαδικασία της σκλήρυνσης των αρτηριών. Εάν καπνίζετε, απευθυνθείτε στο γιατρό σας να σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα.
 • Διαχειριστείτε το στρες. Μειώστε το στρες όσο το δυνατόν περισσότερο. Πρακτικές τεχνικές αντιμετώπισης, όπως η χαλάρωση των μυών, η βαθιά αναπνοή ή ακόμα και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν. Επίσης, η τακτική σωματική άσκηση και η επάρκεια του ύπνου μπορεί να βοηθήσουν.
 • Παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι. Η παρακολούθηση-μέτρηση της πίεσης στο σπίτι μπορεί να καταδείξει αν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό ή όχι. Επιπλέον, να θυμάστε ότι η παρακολούθηση της πίεσης σας κατ΄ οίκον δεν αποτελεί υποκατάστατο των επισκέψεων σας στο γιατρό σας. Ακόμη και αν έχετε κανονικές μετρήσεις, μην διακόψετε ή αλλάξετε την αγωγή σας και μην τροποποιήσετε τη διατροφή σας  χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

 

Εναλλακτικά των φαρμάκων

Παρά το γεγονός ότι η διατροφή και η άσκηση είναι οι πιο κατάλληλες τακτικές για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, ορισμένα συμπληρώματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.  Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιορίσει τα πιθανά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ίνες, όπως το πίτουρο σιταριού
 • Ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο το ασβέστιο και το κάλιο
 • Φολικό οξύ
 • Συμπληρώματα ή προϊόντα που αυξάνουν το μονοξείδιο του αζώτου ή διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία (αγγειοδιασταλτικά), όπως το κακάο, το συνένζυμο Q10, η L-αργινίνη ή το σκόρδο
 • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ή λιναρόσπορου

Ενώ είναι καλύτερο να συμπεριλάβετε αυτά τα συμπληρώματα στη διατροφή σας τροφές, μπορείτε επίσης να τα λάβετε υπό την μορφή χαπιών ή καψουλών.  Συζητήστε με το γιατρό σας πριν από την προσθήκη κάποιου από αυτά τα συμπληρώματα στην θεραπεία της αρτηριακής πίεσης σας διότι ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα, προκαλώντας κάποιες επιβλαβείς παρενέργειες.

 

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να θεραπεύσετε και στη συνέχεια να το αγνοήσετε. Είναι μια κατάσταση που πρέπει να διαχειριστείτε για το υπόλοιπο της ζωής σας.  Για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο:

 • Πάρτε τα φάρμακά σας σωστά. Μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με άλλες επιλογές που μπορεί να υπαρχουν.
 • Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον γιατρό σας. Παίρνει μια ομαδική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης του αίματος με επιτυχία. Ο γιατρός σας δεν μπορεί να το επιτύχει μόνος του, ούτε και μπορεί να το επιτύχει για σας. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να ρυθμιστεί η πίεσή σας και να διατηρηθεί εκεί.
 • Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες. Τρώτε υγιεινά τρόφιμα, χάσετε το περιττό βάρος και ακολουθείσθε τακτική σωματική δραστηριότητα. Περιορίστε το αλκοόλ ενώ εάν καπνίζετε, διακόψτε το.
 • Διαχειριστείτε το στρες. Πείτε όχι σε επιπλέον εργασίες, αφήστε τις αρνητικές σκέψεις, διατηρείστε καλές σχέσεις με το περιβάλλον σας και παραμείνετε υγιείς και αισιόδοξοι.

 

Comments are closed.