Ωράριο λειτουργίας
Δευ
9:00 - 14:00 και 17:00 - 22:00
Τρι
9:00 - 14:00
Τετ
9:00 - 14:00 και 17:00 - 22:00
Πε
9:00 - 14:00
Παρ
9:00 - 14:00 και 17:00 - 22:00
Σαβ
Mετά από τηλ επικοινωνία
Κυρ
Mετά από τηλ επικοινωνία
Τηλέφωνο 2416007051
email alexioual@yahoo.gr
  • Επικοινωνήστε με τον ιατρό Δρ. Αλέξιο Αλεξίου για να κλείσετε ραντεβού την ημέρα και ώρα που σας βολεύει.

    by
Προληπτική ιατρικήΠροληπτική ιατρική

Προληπτική ιατρική, διενέργεια εμβολιασμών

Επισκέψεις κατ' οίκονΕπισκέψεις κατ' οίκον

Επισκέψεις κατ΄ οίκον σε ηλικιωμένους, κλινήρεις ασθενείς, χρόνια πάσχοντες

υπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείουυπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείου

Όλες οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείου συμπεριλαμβανομένης και της Συνταγογράφησης Χρόνιων Παθήσεων

Νοσηλεία ασθενών με λοιμώξειςΝοσηλεία ασθενών με λοιμώξεις

Νοσηλεία ασθενών με λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικροβιακά στελέχη

Yψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια συχνή κατάσταση στην οποία η μακροπρόθεσμη δράση της στα τοιχώματα των αρτηριών είναι αρκετή ώστε τελικά να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή νόσος.

Η πίεση του αίματος προσδιορίζεται τόσο από την ποσότητα του αίματος που διακινεί η καρδιά ως αντλία όσο και το βαθμό της αντίστασης στη ροή του αίματος μέσα στις αρτηρίες.  Όσο περισσότερο αίμα ωθεί η καρδιά μας και όσο στενότερες είναι οι αρτηρίες μας, τόσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή μας πίεση.

Μπορείτε να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) χωρίς συμπτώματα για χρόνια. Ακόμη και χωρίς συμπτώματα, η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά μας συνεχίζεται και μπορεί να ανιχνευθεί.  Η ανεξέλεγκτη υψηλή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η υψηλή πίεση αναπτύσσεται συνήθως κατά τη διάρκεια πολλών ετών και σχεδόν όλοι επηρεάζονται τελικά. Ευτυχώς, η υψηλή πίεση μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχουν σημάδια ή συμπτώματα, ακόμα και αν οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης φθάσουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Μερικά άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν πονοκεφάλους, δύσπνοια ή ρινορραγίες αλλά αυτά τα σημάδια και τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και συνήθως δεν εμφανίζονται μέχρι ότου η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει φτάσει σε σοβαρό ή απειλητικό  για τη ζωή στάδιο.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Εάν είστε ηλικίας 40 ετών και άνω ή είστε ηλικίας 18-39 με υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης, επισκεφτείτε το γιατρό σας δυο φορές κάθε χρόνο. Η αρτηριακή πίεση γενικά θα πρέπει να μετράται και στα δύο άκρα για να καθορισθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά.  Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε περιχειρίδα με κατάλληλο μέγεθος αναλογικά με τον βραχίονά σας.  Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση ή έχετε και άλλους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου ο γιατρός σας θα σας συστήσει πιθανότατα πιο συχνές μετρήσεις (κατ΄ οίκον).

Αυτόματα πιεσόμετρα όπως αυτά που βρίσκονται στα φαρμακεία μπορεί να παρέχουν  χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την αρτηριακή σας πίεση αλλά μπορεί να έχουν κάποιους περιορισμούς. Η ακρίβεια αυτών των μετρητών αυτών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το σωστό μέγεθος περιχειρίδας και η ορθή χρήση τους (εγχειρίδιο χρήσης).

Αιτίες

Υπάρχουν δύο τύποι της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πρωτοπαθής (ιδιοπαθής) υπέρταση

Για τους περισσότερους ενήλικες, δεν υπάρχει αναγνωρίσιμη αιτία της υψηλής πίεσης του αίματος. Αυτό το είδος της υψηλής αρτηριακής πίεσης τείνει να αναπτύσσεται σταδιακά κατά τη διάρκεια πολλών ετών.

Δευτεροπαθής υπέρταση

Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση. Αυτό το είδος της υψηλής πίεσης του αίματος τείνει να εμφανιστεί ξαφνικά και να προκαλέσει υψηλότερη πίεση από ό, τι η πρωτοπαθής υπέρταση.  Διάφορες παθήσεις και φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε δευτεροπαθή υπέρταση, συμπεριλαμβανομένων των:

  • Αποφρακτική άπνοια ύπνου
  • Παθήσεις των νεφρών
  • Όγκοι επινεφριδίων
  • Παθήσεις του θυρεοειδούς
  • Φάρμακα, όπως τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων, αποσυμφορητικά, αναλγητικά και άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα
  • Ναρκωτικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες
  • Κατάχρηση αλκοόλ ή χρόνια χρήση αλκοόλ

Παράγοντες κινδύνου

Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων:

  • Ηλικία. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Κατά τη μέση ηλικία ή περίπου στα 45, η υψηλή πίεση είναι αρκετά συχνή στους άνδρες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή πίεση μετά την ηλικία των 65 ετών.
  • Φυλή. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιαίτερα συχνή στην Μαύρη φυλή, συχνά αναπτυσσόμενη σε μικρότερη ηλικία από ό,τι σε Λευκούς. Σοβαρές επιπλοκές, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή προσβολή και η νεφρική ανεπάρκεια είναι πιο συχνές στους Μαύρους.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει να εμφανίζεται σε κάποιες οικογένειες.
  • Υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Τα περισσότερα κιλά βάρους σώματος απαιτούν περισσότερο αίμα ώστε να παρέχεται το ανάλογο οξυγόνο και οι θρεπτικές ουσίες στους ιστούς σας. Καθώς ο όγκος του αίματος που κυκλοφορεί μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας αυξάνεται, το ίδιο κάνει και η πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών σας.
  • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Οι άνθρωποι που είναι ανενεργοί τείνουν να έχουν υψηλότερο καρδιακό ρυθμό. Όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα της καρδιακής σας λειτουργίας  τόσο πιο δύσκολο για την καρδιά σας να συνεργαστεί στην κάθε συστολή και τόσο ισχυρότερη η πίεση στα αγγεία σας.  Επιπλέον, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για παχυσαρκία.
  • Κάπνισμα. Δεν είναι μόνο το κάπνισμα ή το μάσημα καπνού που μπορεί να αυξήσει άμεσα την πίεση σας αλλά και οι χημικές ουσίες του καπνού που με τη σειρά τους προκαλούν βλάβη στο τοίχωμα των αρτηριών σας. Τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν μείωση του εύρους του αυλού των αρτηριών σας αυξάνοντας έτσι την πίεση σας.   Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι και το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να οδηγήσει στην αύξηση την αρτηριακή σας πίεση.
  • Αυξημένη κατανάλωση αλατιού. Μεγαλύτερη λήψη νατρίου με την διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, γεγονός που με την σειρά του αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση.
  • Μειωμένη κατανάλωση καλίου. Το κάλιο βοηθά στην ισορροπία της ποσότητας του νατρίου στα κύτταρα σας. Αν δεν λαμβάνετε αρκετό κάλιο με την διατροφή σας μπορεί να αυξηθούν οι συγκεντρώσεις του νατρίου στο αίμα σας.
  • Μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης D. Είναι αβέβαιο αν η ανεπάρκεια της βιταμίνης D εξαιτίας μη ισορροπημενης διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά, η  βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει ένα ένζυμο που παράγεται από τα νεφρά σας, υπεύθυνο για την πίεση.
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Με την πάροδο του χρόνου η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει σταδιακά την καρδιά σας (μυοκαρδιοπάθεια από αλκοόλ).
  • Στρες. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να οδηγήσουν σε μια προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αν προσπαθήσετε να χαλαρώσετε με την κατανάλωση καπνού ή / και αλκοόλ είναι σίγουρο ότι θα αυξήσετε την αρτηριακή σας πίεση.
  • Χρόνιες παθήσεις. Ορισμένες χρόνιες παθήσεις, επίσης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως η νεφρική νόσος, ο διαβήτης και η άπνοια ύπνου.

Επιπλοκές

Η υπερβολική τάση στα τοιχώματα των αρτηριών σας που προκαλείται από την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αγγεία σας και κατ΄ επέκταση τα όργανα στο σώμα σας.  Όσο υψηλότερη είναι η πίεση σας και όσο μεγαλύτερη είναι η παραμονή της σε υψηλά επίπεδα τιμών τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει.

Ανεξέλεγκτη υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Καρδιακή προσβολή ή Εγκεφαλικό επεισόδιο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση και πάχυνση των αρτηριών (αρτηριοσκλήρυνση), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες επιπλοκές.
  • Ανεύρυσμα. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει διόγκωση στα αιμοφόρα αγγεία σας σχηματίζοντας ένα ανεύρυσμα.  Εάν ένα ανεύρυσμα ριχθεί, μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή.
  • Καρδιακή ανεπάρκεια. Στην προσπάθειά της η καρδιά να ωθήσει αίμα σε συνθήκες υψηλής πίεσης οδηγεί στην πάχυνση του καρδιακού μυ. Ως αποτέλεσμα, το παχυσμένο μυοκάρδιο δυσκολεύεται πλέον να καλύψει τις ανάγκες του σώματος για οξυγόνο και σταδιακά οδηγούμαστε σε καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Νεφρική ανεπάρκεια. Βαθμιαίες βλάβες των νεφρικών αγγείων
  • Υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.
  • Μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό το σύνδρομο είναι μια συστάδα των διαταραχών του μεταβολισμού του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης περιμέτρου της μέσης, των υψηλών τιμών τριγλυκεριδίων, της χαμηλής HDL χοληστερόλης (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), της υψηλής πίεσης και των υψηλών επίπεδων ινσουλίνης στο αίμα. Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Διαταραχές σε μνήμη και κατανόηση. Η ανεξέλεγκτη υψηλή πίεση του αίματος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά σας να σκεφτείτε, να θυμάστε και να μαθαίνετε. Πρόβλημα με τη μνήμη ή την κατανόηση εννοιών είναι πιο συχνή σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, κλείσετε ένα ραντεβού με την οικογενειακό σας γιατρό. Αποφύγετε τα καφεϊνούχα τρόφιμα και τα ποτά πριν από το ραντεβού σας.

Επειδή ορισμένα φάρμακα όπως παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά χάπια και άλλα φάρμακα ή σκευάσματα διατροφής που κυκλοφορούν ευρέως στα φαρμακεία ή στο internet και χορηγούνται δίχως ιατρική συνταγή μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση, θα ήταν σημαντικό να τα αναφέρετε στον γιατρό σας.   Επιπλέον, μην σταματήσετε από μόνοι σας να λαμβάνετε τα ήδη συνταγογραφούμενα φάρμακα σας νομίζοντας ότι μπορεί να επηρεάζουν την αρτηριακή σας πίεση χωρίς πρώτα να ενημερώσετε και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

  • Κανονική πίεση του αίματος.  Η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική αν είναι κάτω από 120/80 mm Hg.
  • Προ-υπέρταση.  Είναι η συστολική πίεση που κυμαίνεται από 120 έως 139 mmHg ή η διαστολική πίεση που κυμαίνεται από 80 έως 89 mm Hg. Η προ-υπέρταση τείνει να πάρει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.
  • Στάδιο 1 υπέρτασης.  Αφορά την συστολική πίεση που κυμαίνεται από 140 έως 159 mmHg ή τη διαστολική πίεση που κυμαίνεται από 90 έως 99 mmHg.
  • Στάδιο 2 υπέρτασης.  Αποτελεί μια πιο σοβαρή υπέρταση, με συστολική πίεση ίση ή ανώτερη από 160 mmHg ή διαστολική πίεση ίση με 100 mmHg ή και υψηλότερη.

Μετά την ηλικία των 60, η συστολική ανάγνωση είναι ακόμα πιο σημαντική. Μεμονωμένη συστολική υπέρταση είναι μια κατάσταση κατά την οποία η διαστολική πίεση είναι φυσιολογική (μικρότερη από 90 mm Hg) αλλά η συστολική πίεση είναι υψηλή (μεγαλύτερη από 140 mmHg).  Αυτό είναι ένα κοινό είδος υψηλής αρτηριακής πίεσης σε άτομα  ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ο γιατρός σας και πριν να θέσει τη διάγνωση της υψηλή αρτηριακής πίεσης θα καταγράψει  πιθανότατα δύο και τρεις μετρήσεις  πίεσης σε τρεις ή περισσότερες χωριστές συναντήσεις.  Αυτό πραγματοποιείται διότι φυσιολογικά  η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της ημέρας και ειδικά αρκετές φορές κατά τις επισκέψεις σας στο γιατρό, μια κατάσταση που ονομάζεται ‘’υπέρταση λευκής μπλούζας΄΄.  Η αρτηριακή σας πίεση γενικά θα πρέπει να μετριέται και στα δύο άκρα για να καθορισθεί εάν υπάρχει οπουδήποτε διαφορά ενώ είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο μέγεθος  περιχειρίδας.   Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να καταγράψει την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι και στην εργασία για την παροχή πρόσθετων πληροφοριών μέσω μιας δοκιμαστικής 24ωρης παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης ονομάζεται περιπατητική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.  Η συσκευή που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή αυτή μετρά την αρτηριακή σας πίεση σε τακτά χρονικά διαστήματα για μια περίοδο 24 ωρών και παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα των μεταβολών της πίεσης του αίματος κατά τη διάρκεια μιας μέσης ημέρας και της νύχτας.

Αν έχετε οποιοδήποτε είδος υψηλής πίεσης, ο γιατρός σας θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας και να προβεί σε πλήρη φυσική εξέταση. Μπορεί επίσης να συστήσει εξετάσεις  ρουτίνας, όπως εξετάσεις αίματος και ούρων, εξέταση χοληστερίνης-λιπιδίων και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα – ένα τεστ που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας.  Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει επιπρόσθετες εξετάσεις, όπως ένα υπερηχο-καρδιογράφημα, για να ελέγξετε για περισσότερες παραμέτρους για καρδιακή νόσο.

Μετρώντας την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι

Για να ελέγξετε αν η θεραπεία που έχετε ξεκινήσει για την πίεσή σας έχει αποτέλεσμα ή για να προλάβετε οποιαδήποτε επιδείνωση της αρτηριακής πίεσης σας είναι σημαντικό να   παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι.  Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πώς και πότε να ξεκινήσετε τις καταγραφές σας.  Μην ξεχνάτε όμως πως η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης δεν αποτελεί υποκατάστατο για τις επισκέψεις στο γιατρό σας.

Θεραπείες και φάρμακα

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής σας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.   Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή με λιγότερο αλάτι, να ασκείστε τακτικά, να σταματήσετε το κάπνισμα και να διατηρήσετε  ένα υγιές βάρος.  Παρόλα αυτά, μερικές φορές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετές. Έτσι, σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή για να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.

 

Φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης

  • Θειαζιδικά διουρητικά. Διουρητικά ονομάζεται τα φάρμακα που δρουν στα νεφρά σας για να βοηθήσουν  το σώμα σας να αποβάλει νάτριο και νερό δηλαδή να μειώσει τον όγκο του αίματος.  Τα θειαζιδικά διουρητικά είναι συχνά το πρώτο σε επιλογή φάρμακο για την υψηλή  αρτηριακή πίεση.  Τα θειαζιδικά διουρητικά περιλαμβάνουν την υδροχλωροθειαζίδη, τη χλωροθαλιδόνη, την αμιλορίδη και άλλα. Εάν δεν παίρνετε ένα διουρητικό και την αρτηριακή σας πίεση παραμένει υψηλή, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την προσθήκη ενός ή αντικατάσταση ενός φαρμάκου που λαμβάνεται επί του παρόντος με ένα διουρητικό.  Μια κοινή παρενέργεια των διουρητικών είναι αυξημένη ούρηση.
  • Βήτα – αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν το φόρτο εργασίας για την καρδιά σας και ανοίγουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, προκαλώντας την καρδιά σας για να κτυπήσει αργά και με λιγότερη δύναμη. Βήτα-αναστολείς περιλαμβάνουν την μπισοπρολόλη, την  νεμπιβολόλη, την ατενολόλη, την μετοπρολολη και άλλα.   Όταν δίνονται μόνοι τους οι βήτα αποκλειστές δεν λειτουργούν τόσο καλά, ειδικά στους ηλικιωμένους ενήλικες και σε μαύρους αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα για την πίεση.
  • Αναστολείς του μετατρεπτικού (ΜΕΑ) ενζύμου της αγγειοτενσίνης. Αυτά τα φάρμακα όπως λισινοπρίλη, η καπτοπρίλη, η περινδροπρίλη και άλλοι βοηθούν στη χαλάρωση των αγγείων εμποδίζοντας το σχηματισμό μιας φυσικης χημικής ουσίας που στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία.   Τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο μπορούν να επωφεληθούν από έναν αναστολέα ΜΕΑ ως ένα από τα φάρμακά τους.
  • Αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARB). Αυτά τα φάρμακα ομοίως βοηθούν στη χαλάρωση των αγγείων και περιλαμβάνουν καρδεσαρτάνη, τη λοσαρτάνη και άλλα.  Τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο μπορούν να επωφεληθούν από το να έχουν ένα ARB ως ένα από τα φάρμακά τους.
  • Αναστολείς των διαύλων ασβεστίου. Αυτά τα φάρμακα – συμπεριλαμβανομένης της αμλοδιπίνης, της μανιδιπίνης, της διλτιαζέμης και άλλων – να βοηθήσουν στην χαλαρωση των μυων των αιμοφόρων αγγείων σας.  Μερικά μαλιστα μπορουν να δωσουν έναν πιο αργό ρυθμό της καρδιάς σας. Οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου μπορεί να λειτουργήσουν  καλύτερα για τους ηλικιωμένους και τους μαύρους από ό, τι οι αναστολείς ΜΕΑ. Ο χυμός γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρά με ορισμένες αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, αύξηση των επιπέδων στο αίμα του φαρμάκου και τη θέση σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών.

Πρόσθετα φάρμακα μερικές φορές χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως :

  • Άλφα αποκλειστές. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τα νευρικά ερεθίσματα στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τις φυσικές χημικές ουσίες που μπορούν να περιορίσουν το εύρους τους.  Οι άλφα αποκλειστές περιλαμβάνουν τη δοξαζοσίνης, την πραζοσίνη και άλλα.
  • Άλφα-βήτα-αναστολείς. Εκτός από τη μείωση των νευρικών ώσεων σε αιμοφόρα αγγεία, οι άλφα-βήτα αποκλειστές επιβραδύνουν τον καρδιακό παλμό να μειώσει την ποσότητα του αίματος που πρέπει να αντληθεί διαμέσω των αγγείων. Άλφα-βήτα-αναστολείς περιλαμβάνουν την καρβεδιλόλη και τη λαβηταλόλη.
  • Παράγοντες Κεντρική δράσης. Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν τον εγκέφαλό σας από τη σηματοδότηση του νευρικό σας συστήματος για να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό σας και να περιορίσει τα αιμοφόρα αγγεία σας.  Παραδείγματα περιλαμβάνουν την κλονιδίνη και την μεθυλντόπα.
  • Αγγειοδιασταλτικά. Αυτά τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων της υδραλαζίνης και της μινοξιδίλης, εργάζονται απευθείας στους μυς στα τοιχώματα των αρτηριών σας, εμποδίζοντας τους μυς από την σύσπαση και τις αρτηρίες σας από την στένωση.
  • Ανταγωνιστές αλδοστερόνης. Παραδείγματα είναι Η σπειρονολακτόνη και η επλερενόνη. Τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν το αποτέλεσμα μιας φυσικης χημικής ουσίας που μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού και άλατος και η οποία μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τελος για να μειώσετε τον αριθμό των ημερήσιων δόσεων φαρμάκων θα πρέπει να λαμβάνετε, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα συνδυασμό φαρμάκων με χαμηλή δόση και όχι μεγαλύτερες δόσεις ενός μόνο φαρμάκου.  Στην πραγματικότητα, δύο ή περισσότερα φάρμακα αρτηριακή πίεση συχνά είναι πιο αποτελεσματική από ένα.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά σε μια ξένη ουσία – όπως η γύρη, το δηλητήριο της μέλισσας ή το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων – σε σχέση με στους περισσότερους ανθρώπους όπου δεν θα προκαλούσε  ουδεμία αντίδραση.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει ουσίες, γνωστές ως αντισώματα. Τα αντισώματα μας  προστατεύουν από ανεπιθύμητους εισβολείς που θα μπορούσαν να μας καταστήσουν άρρωστους  ή να προκαλέσουν μόλυνση.  Όταν έχετε αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει αντισώματα που αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο ως επιβλαβές, ακόμη και αν αυτό δεν είναι.  Στην επαφή του οργανισμού σας με το αλλεργιογόνο η αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος μπορεί να διεγείρει συστήματα ή μέρη του σώματός σας όπως το δέρμα σας, τις κοιλότητες του προσώπου σας, τις αναπνευστικές σας οδούς ή το πεπτικό σας σύστημα.

Η σοβαρότητα των αλλεργιών ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μπορεί να κυμαίνεται από έναν ήπιο τοπικό ερεθισμό ως μια αντίδραση τύπου αναφυλαξίας – μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης – δυνητικά απειλητική για τη ζωή.  Με βάση τα ανώτερα φαίνεται ότι δεν μπορεί να θεραπευτεί κάποιος από τις αλλεργίες, παρόλα αυτά υπάρχουν μια σειρά από θεραπευτικά μέσα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας σας.

 

Συμπτώματα

Αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από:

  • Φτέρνισμα
  • Κνησμός στην μύτη, στα μάτια ή στην οροφή του στόματος
  • Καταρροή, μπουκωμένη μύτη
  • Υδαρή, κόκκινα ή πρησμένα μάτια (επιπεφυκίτιδα)

Μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει:

  • Μούδιασμα στο στόμα
  • Οίδημα των χειλιών, της γλώσσας, του προσώπου ή του λαιμού
  • Αναφυλαξία

Ένα κεντρί εντόμου μπορεί να προκαλέσει:

  • Μια μεγάλη περιοχή με οίδημα (πρήξιμο) στο σημείο του τσιμπήματος
  • Φαγούρα ή κνίδωση σε όλο το σώμα σας
  • Βήχας, σφίξιμο στο στήθος, συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Αναφυλαξία

Μια αλλεργία σε φάρμακο μπορεί να προκαλέσει:

  • Κνησμό στο δέρμα
  • Εξάνθημα
  • Οίδημα προσώπου
  • Συριγμό αναπνευστικό
  • Αναφυλαξία
  • Αναφυλαξία

Ορισμένοι τύποι των αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών σε τρόφιμα και τσιμπήματα εντόμων, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μια σοβαρή αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία.  Μια επείγουσα ιατρική κατάσταση απειλητική για τη ζωή, αυτή η αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε καταπληξία (Σοκ).

Τα σημεία και συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια συνείδησης
  • Πτώση της αρτηριακής πίεσης
  • Σοβαρή δύσπνοια
  • Εξάνθημα
  • Ζαλάδα
  • Γρήγορο και αδύναμο σφυγμό
  • Ναυτία και έμετο

 

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Επισκεφτείτε ένα γιατρό αν έχετε συμπτώματα που πιστεύετε ότι πιθανών έχουν προκληθεί από αλλεργία, ιδιαίτερα αν παρατηρήσετε κάτι που φαίνεται να προκαλούν αλλεργίες σας. Εάν έχετε συμπτώματα μετά την έναρξη ενός νέου φαρμάκου, καλέστε αμέσως τον γιατρό που το έχει συνταγογραφήσει.

Για μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια. Εάν έχετε μαζί σας επινεφρίνη αυτόματης έγχυσης χορηγείσθε στον εαυτό σας μια δόση  αμέσως.

Ακόμα και αν τα συμπτώματα βελτιώνονται μετά από μια ένεση επινεφρίνης, μια επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για να βεβαιωθείτε ότι τα συμπτώματα δεν επιστρέφουν όταν η δράση της ένεσης αποδράμει.

 

Αιτίες

Η αλλεργία ξεκινάει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ΄΄λανθασμένα’’ αντιλαμβάνεται   μια κανονικά αβλαβή ουσία ως έναν επικίνδυνο εισβολέα.  Το ανοσοποιητικό σύστημα, στη συνέχεια, παράγει αντισώματα που παραμένουν σε επιφυλακή για το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.  Όταν ο οργανισμός μας εκτεθεί εκ νέου στο αλλεργιογόνο, τα αντισώματα αυτά απελευθερώνουν μέσω του ανοσοποιητικού μας συστήματος έναν αριθμό χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη, που με τη σειρά τους προκαλούν τα συμπτώματα της αλλεργίας μας.

Κοινά αλλεργικά αίτια αποτελούν:

  • Αλλεργιογόνα αερομεταφερόμενα, όπως η γύρη, τρίχωμα ζώων, ακάρεα σκόνης και μούχλας
  • Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φιστίκια, τα καρύδια, το σιτάρι, η σόγια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα αυγά και το γάλα
  • Τσιμπήματα εντόμων, όπως τσιμπήματα μέλισσας ή σφήκας τσιμπήματα
  • Φάρμακα, όπως η πενικιλίνη (αντιβιοτικά)
  • Latex ή άλλες ουσίες που αγγίζετε μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις

 

Παράγοντες κινδύνου

Μπορείτε να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε αλλεργία, εάν:

  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό άσθματος ή αλλεργιών. Είσαι σε αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών, εάν έχετε τα μέλη της οικογένειας που πάσχουν από άσθμα ή αλλεργίες, όπως αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση ή έκζεμα.
  • Είναι ένα παιδί. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια αλλεργία απ΄ ότι οι ενήλικες. Τα παιδιά ορισμένες φορές ξεπερνούν την αλλεργική τους τάση καθώς γερνούν. Ωστόσο,  δεν είναι ασυνήθιστο για τις αλλεργίες να υποχωρούν για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια να επανεμφανίζονται κάποια  στιγμή αργότερα.
  • Έχετε άσθμα ή αλλεργική πάθηση. Έχοντας άσθμα αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας. Επίσης, εμφανίζοντας αλλεργία σε μια κατάσταση μας κάνει πιο πιθανό να είμαστε αλλεργικοί και σε κάτι άλλο

 

Επιπλοκές

  • Αναφυλαξία. Αν έχετε σοβαρές αλλεργίες, είστε σε αυξημένο κίνδυνο για αυτήν τη σοβαρή αντίδραση. Η αναφυλαξία φαίνεται πιο συχνά να συνδέεται με τροφές, πενικιλίνη(φάρμακα) και το δηλητήριο των εντόμων.
  • Άσθμα. Εάν έχετε αλλεργία, έχετε περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε άσθμα – μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζει τους αεραγωγούς και την αναπνοή. Σε πολλές περιπτώσεις, το άσθμα προκαλείται από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο στο περιβάλλον (αλλεργικά – επαγόμενο άσθμα).
  • Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), ιγμορίτιδα και μολύνσεις των αυτιών ή των πνευμόνων. Ο κίνδυνος να εμφανίσετε τα ανώτερα είναι μεγαλύτερος αν έχετε ιστορικό πυρετού εκ χόρτου ή ένα κατοικίδιο ζώο αλλεργία.
  • Μυκητιακές επιπλοκές των κόλπων του προσώπου ή των πνευμόνων. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εμφανίσετε αλλεργική μυκητιασική κολπίτιδα ή ακόμα και αλλεργική βρογχο-πνευμονική ασπεργίλλωση εάν είστε αλλεργικοί στη μούχλα.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που προέρχεται από δύο πηγές: από τα προσχηματισμένα ρετινοειδή και τα καροτινοειδή προβιταμίνης. Ρετινοειδή, όπως το ρετινοϊκό οξύ βρίσκονται σε ζωικές πηγές όπως το συκώτι, τα νεφρά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Καροτινοειδή, όπως το βήτα-καροτένιο (έχει την υψηλότερη δραστηριότητα βιταμίνης Α) βρίσκονται σε φυτά όπως τα πράσινα ή κίτρινα λαχανικά και τα καρότα.

Φυσικά ρετινοειδή είναι παρόντα σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς είτε ως προσχηματισμένη βιταμίνη Α ή ως καροτινοειδή και είναι απαραίτητα για βιολογικές διεργασίες όπως η όραση και την κυτταρική ανάπτυξη. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει την θνητότητα από την ιλαρά, βοηθά στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, ενισχύει την ανάπτυξη και την διάπλαση του σώματος και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στα συνιστώμενα επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης η βιταμίνη Α θεωρείται μη τοξική. Οποιαδήποτε περίσσεια στη δοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη τοξικότητα.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως σε περιοχές όπου η κακή διατροφή είναι κοινή. Παρατεταμένη ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία και τελικά νυχτερινή τύφλωση ή ολική τύφλωση καθώς και σε παθήσεις του δέρματος, λοιμώξεις (όπως η ιλαρά), διάρροια και διαταραχές στους πνεύμονες.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των αυγών, του εμπλουτισμένου γάλατος και του μουρουνέλαιου. Ο ήλιος προσθέτει επίσης στην ημερήσια παραγωγή του σώματος της βιταμίνης D ενώ μόλις 10 λεπτά έκθεσή μας πιστεύεται ότι είναι αρκετή για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Ο όρος «βιταμίνη D» αναφέρεται σε διάφορες μορφές αυτής της βιταμίνης. Δύο μορφές είναι σημαντικές στον άνθρωπο: η βιταμίνη D2, η οποία προσέρχεται από τα φυτά και η βιταμίνη D3, η οποία προέρχεται από το δέρμα μας όταν αυτό εκτίθεται στη ηλιακή ακτινοβολία. Τα τρόφιμα επίσης μπορεί να είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D2 ή D3.

Ο σημαντικός ρόλος της βιταμίνης D είναι να διατηρήσει κανονικά τα επίπεδα του ασβεστίου και του φωσφόρου στο αίμα μας. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο διαμορφώνει και διατηρεί γερά κόκαλα. Χρησιμοποιείται μόνη της ή σε συνδυασμό με ασβέστιο για τη βελτίωση της υγείας των οστών και την μείωση των καταγμάτων. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να προστατεύσει από την οστεοπόρωση, την υψηλή πίεση του αίματος, ορισμένες μορφές καρκίνου αλλά και άλλες ασθένειες.

Ραχίτιδα και η Οστεομαλακία είναι κλασικές ασθένειες που οφείλονται στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Στα παιδιά, η ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί Ραχίτιδα, η οποία είναι το μαλάκωμα ή εξασθένηση των οστών. Στους ενήλικες, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε Οστεομαλακία, η οποία προκαλεί αδύναμα οστά και μύες. Οι άνθρωποι που μπορεί να είναι σε υψηλό κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι οι ηλικιωμένοι ή οι παχύσαρκοι, τα άτομα με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο και τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά. Ασθένειες όπως η κυστική ίνωση (συσσώρευση βλέννας στους πνεύμονες) ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου χαρακτηρίζονται επίσης απο τον κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D.