Ωράριο λειτουργίας
Δευ
9:00 - 13:30 και 18:00 - 21:00
Τρι
9:00 - 13:30 και 18:00 - 21:00
Τετ
9:00 - 13:30 και 18:00 - 21:00
Πε
9:00 - 13:30
Παρ
9:00 - 13:30 και 18:00 - 21:00
Σαβ
Μόνο μετά από τηλ επικοινωνία
Κυρ
Μόνο μετά από τηλ επικοινωνία
Τηλέφωνο 2416007051
email alexioual@yahoo.gr
 • Επικοινωνήστε με τον ιατρό Δρ. Αλέξιο Αλεξίου για να κλείσετε ραντεβού την ημέρα και ώρα που σας βολεύει.

  by
Προληπτική ιατρικήΠροληπτική ιατρική

Προληπτική ιατρική, διενέργεια εμβολιασμών

Επισκέψεις κατ' οίκονΕπισκέψεις κατ' οίκον

Επισκέψεις κατ΄ οίκον σε ηλικιωμένους, κλινήρεις ασθενείς, χρόνια πάσχοντες

υπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείουυπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείου

Όλες οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείου συμπεριλαμβανομένης και της Συνταγογράφησης Χρόνιων Παθήσεων

Νοσηλεία ασθενών με λοιμώξειςΝοσηλεία ασθενών με λοιμώξεις

Νοσηλεία ασθενών με λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικροβιακά στελέχη

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Δεν έχει σημασία ποια φάρμακα σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας για τη θεραπεία της υψηλής πίεσής σας, είναι παράλληλα αναγκαίο να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Χρήσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής ειναι:

 • Υγιεινή διατροφή με λιγότερο αλάτι
 • Τακτική άσκηση
 • Διακοπή του καπνίσματος
 • Περιορισμός της ποσότητας του αλκοόλ
 • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους ή απώλεια βάρος, αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

 

Ανθεκτική υπέρταση: Όταν η αρτηριακή σας πίεση είναι δύσκολο να ελεγχθεί και παραμένει υψηλή, παρά τη λήψη τουλάχιστον τριών διαφορετικών κατηγοριών  φαρμάκων,  ένα από τα οποία πρέπει να είναι διουρητικό.  Επίσης, τα άτομα που έχουν ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά παίρνουν συγχρόνως τέσσερα διαφορετικά είδη φαρμάκων για την επίτευξη αυτού του ελέγχου, επίσης θεωρούνται ότι έχουν ανθεκτική υπέρταση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επανεξεταστεί η πιθανότητα ύπαρξης μιας δευτερεύουσας αιτίας της υψηλής αυτής πίεσης.

Ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να αξιολογήσει κατά πόσον τα φάρμακα και οι δόσεις αυτών που λαμβάνετε για την υψηλή πίεση σας είναι τα κατάλληλα. Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθούν τα φάρμακά σας μέχρι ότου βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός και οι αντίστοιχες δόσεις.  Η προσθήκη ενός ανταγωνιστή της αλδοστερόνης όπως σπειρονολακτόνη συχνά οδηγεί σε έλεγχο των ανθεκτικών μορφών υπέρτασης. Τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί ορισμένες πειραματικές θεραπείες, όπως καυτηρίαση μέσω καθετήρα των νεφρικών συμπαθητικών νεύρων με τη χρήση ραδιοσυχνότητων (νεφρική απονεύρωση) καθώς και η ηλεκτρική διέγερση των τασεοϋποδοχέων των καρωτιδικών κόλπων.

Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει τα φάρμακα που παίρνετε για άλλες καταστάσεις ή παθήσεις σας. Ορισμένα φάρμακα, τρόφιμα ή συμπληρώματα μπορεί να επιδεινώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση ή την αποτελεσματικότητα των φάρμακων που ήδη λαμβάνετε.

Εάν δεν παίρνετε φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματος σας ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να παραμείνει σε μη αποδεκτά υψηλά όρια. Αν παραλείψετε δόσεις είτε επειδή έχετε παρενέργειες ή επειδή απλά ξεχάσετε να πάρετε τα φάρμακά σας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις λύσεις και μην αλλάζετε την αγωγή σας χωρίς την καθοδήγησή του.

 

Αλλαγές του τρόπου ζωής όπως οι παρακάτω μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμα και αν παίρνετε φάρμακα πίεσης.

 

 • Τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Δώστε έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πουλερικά, ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τρώτε λιγότερο κορεσμένο λίπος και trans-λιπαρά.
 • Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας. Λιγότερη λήψη νατρίου κατά 1,5 γραμμάριο (gr) την ημέρα – είναι απαραίτητο για άτομα άνω των 50 χρόνων, καθώς και για τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που είναι έγχρωμα ή έχουν παθήσεις όπως υπέρταση, διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο. Κατά τα άλλα τα υγιή άτομα μπορούν να στοχεύουν για 2,3 gr την ημέρα λιγότερο αλατι στην διατροφή τους. Ενώ μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του αλατιού που τρώτε προσθέτοντας λιγότερο αλάτι στο φαγητό σας, προσοχή πρέπει να δώσετε στα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνετε, όπως οι κονσέρβες σούπες ή κατεψυγμένα γεύματα εξαιτίας της ΄΄κρυφής΄΄ ποσότητας αλατιού που περιέχουν.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ή η απώλεια βάρους αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την υψηλή αρτηριακή σας πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο των συναφών με αυτή προβλημάτων υγείας. Αν είστε υπέρβαροι, απώλεια ακόμα και 5 κιλών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.
 • Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, να διαχειρισθείτε το άγχος σας, να μειώσετε  τον κίνδυνο υποκειμένων καρδιοαγγειακών παθήσεων και να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες ωφέλιμη είναι 150 λεπτά την εβδομάδα μέτρια αερόβια δραστηριότητα ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονη αερόβιας δραστηριότητας ή ακόμα και ένας συνδυασμός μέτριας και έντονης δραστηριότητας.
 • Περιορίστε το αλκοόλ. Ακόμα και αν είστε υγιείς, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Εάν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει κατανάλωση λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και των ανδρών ηλικίας άνω των 65 ετών και λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 και νεότερους.
 • Μην καπνίζετε. Ο καπνός βλάπτει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και επιταχύνει τη διαδικασία της σκλήρυνσης των αρτηριών. Εάν καπνίζετε, απευθυνθείτε στο γιατρό σας να σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα.
 • Διαχειριστείτε το στρες. Μειώστε το στρες όσο το δυνατόν περισσότερο. Πρακτικές τεχνικές αντιμετώπισης, όπως η χαλάρωση των μυών, η βαθιά αναπνοή ή ακόμα και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν. Επίσης, η τακτική σωματική άσκηση και η επάρκεια του ύπνου μπορεί να βοηθήσουν.
 • Παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι. Η παρακολούθηση-μέτρηση της πίεσης στο σπίτι μπορεί να καταδείξει αν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό ή όχι. Επιπλέον, να θυμάστε ότι η παρακολούθηση της πίεσης σας κατ΄ οίκον δεν αποτελεί υποκατάστατο των επισκέψεων σας στο γιατρό σας. Ακόμη και αν έχετε κανονικές μετρήσεις, μην διακόψετε ή αλλάξετε την αγωγή σας και μην τροποποιήσετε τη διατροφή σας  χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

 

Εναλλακτικά των φαρμάκων

Παρά το γεγονός ότι η διατροφή και η άσκηση είναι οι πιο κατάλληλες τακτικές για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, ορισμένα συμπληρώματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.  Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιορίσει τα πιθανά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ίνες, όπως το πίτουρο σιταριού
 • Ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο το ασβέστιο και το κάλιο
 • Φολικό οξύ
 • Συμπληρώματα ή προϊόντα που αυξάνουν το μονοξείδιο του αζώτου ή διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία (αγγειοδιασταλτικά), όπως το κακάο, το συνένζυμο Q10, η L-αργινίνη ή το σκόρδο
 • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ή λιναρόσπορου

Ενώ είναι καλύτερο να συμπεριλάβετε αυτά τα συμπληρώματα στη διατροφή σας τροφές, μπορείτε επίσης να τα λάβετε υπό την μορφή χαπιών ή καψουλών.  Συζητήστε με το γιατρό σας πριν από την προσθήκη κάποιου από αυτά τα συμπληρώματα στην θεραπεία της αρτηριακής πίεσης σας διότι ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα, προκαλώντας κάποιες επιβλαβείς παρενέργειες.

 

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να θεραπεύσετε και στη συνέχεια να το αγνοήσετε. Είναι μια κατάσταση που πρέπει να διαχειριστείτε για το υπόλοιπο της ζωής σας.  Για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο:

 • Πάρτε τα φάρμακά σας σωστά. Μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με άλλες επιλογές που μπορεί να υπαρχουν.
 • Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον γιατρό σας. Παίρνει μια ομαδική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης του αίματος με επιτυχία. Ο γιατρός σας δεν μπορεί να το επιτύχει μόνος του, ούτε και μπορεί να το επιτύχει για σας. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να ρυθμιστεί η πίεσή σας και να διατηρηθεί εκεί.
 • Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες. Τρώτε υγιεινά τρόφιμα, χάσετε το περιττό βάρος και ακολουθείσθε τακτική σωματική δραστηριότητα. Περιορίστε το αλκοόλ ενώ εάν καπνίζετε, διακόψτε το.
 • Διαχειριστείτε το στρες. Πείτε όχι σε επιπλέον εργασίες, αφήστε τις αρνητικές σκέψεις, διατηρείστε καλές σχέσεις με το περιβάλλον σας και παραμείνετε υγιείς και αισιόδοξοι.

 

Σωματική δραστηριότητα και άσκηση

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας.   Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των χρόνιων ασθενειών, να βελτιώσει την ισορροπία και το συντονισμό σας, να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος  και να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σας.   Τα ανώτερα οφέλη αφορούν όλους μας ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη σωματική μας ικανότητα.

Έρευνες φαίνεται να συστήνουν στους υγιείς ενήλικες να περιλαμβάνουν την αερόβια άσκηση και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης στο γυμναστήριο στην καθημερινότητά τους. Αναλυτικότερα, τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα με συνοδές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα φαίνεται να είναι αποδεκτά.

Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας, να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και να ενισχύσει τα οστά και τους μύες σας.  Αλλά αν δεν έχετε ασκηθεί για αρκετό καιρό και έχετε ανησυχίες για την υγεία σας, θα ήταν προτιμότερο να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε γυμναστήριο.

Βασικές αρχές απώλειας βάρους

Το βάρος σας είναι μια πράξη εξισορρόπησης και οι θερμίδες είναι μέρος αυτής της εξίσωσης. Δίαιτες της μόδας μπορεί να σας υποσχεθούν ότι καταμετρώντας τους προσλαμβανόμενους υδατάνθρακες ή τρώγοντας ένα ΄΄βουνό’’ από γκρέιπφρουτ θα σας κάνει να χάσετε βάρος. Αλλά όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, οι θερμίδες είναι που μετράνε. Η απώλεια βάρους έρχεται όταν καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες παίρνετε. Μπορεί να επιτευχτεί με τη μείωση των επιπλέον θερμίδων από τα τρόφιμα και τα ροφήματα και παράλληλα την αύξηση των θερμίδων που καίγονται μέσα από τη σωματική δραστηριότητα.

Μόλις καταλάβετε την πιο πάνω εξίσωση, είστε έτοιμοι να θέσετε τους στόχους της απώλειας βάρους σας και να κάνετε ένα σχέδιο για την επίτευξή τους. Θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι τους. Συζητήστε με το γιατρό σας, την οικογένεια και τους φίλους σας για υποστήριξη. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν τώρα είναι μια καλή στιγμή και αν είστε έτοιμοι να κάνετε κάποιες απαραίτητες αλλαγές. Επίσης, ενεργήστε έξυπνα: Προβλέψτε πώς θα χειριστείτε καταστάσεις που αμφισβητούν την αποφασιστικότητά σας και τις αναπόφευκτες δευτερεύουσες αποτυχίες.

Αν έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας του βάρους σας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ή φάρμακα για σας. Σε κάθε περίπτωση, εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά τα πιθανά οφέλη αλλά και τους πιθανούς κινδύνους.

Μην ξεχνάμε το σημαντικότερο: Το κλειδί για την επιτυχή απώλεια βάρους είναι μια επ΄αόριστο δέσμευση σας για αλλαγές στη διατροφή και τις συνήθειες άσκησης σας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής σε στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης

Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν χωρίς να προσφύγουμε από την αρχή στην λήψη φαρμάκων : 

 • Διατροφή με φρούτα και λαχανικά. Μια ανάλογη διατροφή περιέχει ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο) αλλά και φυτικές ίνες
 • Διατροφή πλούσια σε κάλιο όπως πορτοκάλια, μπανάνες, σταφίδες, σύκα, πατάτες που ψήνονται με την φλούδα τους, ψημένα φασόλια, γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ολικής άλεσης δημητριακά
 • Αποφυγή αλατιού. Αποφυγή αλμυρών τροφών και χωρίς να προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας. Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην μείωση του αλατιού από την διατροφή τους άρα και ανταπόκριση με μείωση της πίεσης από το άλλοι, κυρίως άτομα άνω των 60 ετών και αφρό-αμερικανοί
 • Μείωση του βάρους. Όσο μεγαλύτερο βάρος έχουμε τόσο περισσότερο έργο καλείται να επιτελέσει η καρδιά μας. Η απώλεια περιττών κιλών ασκεί μεγάλη βελτίωση στην αρτηριακή μας πίεση ακόμα και αν δεν επιτύχουμε ιδανικό βάρος
 • Άσκηση. Ακόμα και σε μη υπέρβαρους, η άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Η αεροβική γυμναστική όπως τζόκινγκ, ποδηλασία ή το ζωηρό περπάτημα, τρεις ή πέντε φορές εβδομαδιαίως για 30 λεπτά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην μείωση της πίεσής μας.
 • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ. Η κατανάλωση δυο ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών ημερησίως – δυο ποτήρια κρασιού, δυο μπύρας ή ένα ποτήρι αλκοολούχου ποτού τύπου ουίσκι-βότκα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για υπέρταση.
 • Κάπνισμα. Διακοπή καπνίσματος για μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου
 • Εφαρμογή τεχνικών χαλαρώσεως. Διάφορα είδη συμπεριφορικής θεραπείας τύπου βιοανάδρασης, γιόγκα μπορούν να έχουν κάποια ευεργετική επίδραση στην υπέρταση. Η επίδραση δεν φαίνεται να είναι μεγάλη με άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, παρόλα αυτά έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις επίδρασης ικανής να βοηθήσει
Posted: