Ωράριο λειτουργίας
Δευ
9:00 - 14:00 και 17:00 - 22:00
Τρι
9:00 - 14:00
Τετ
9:00 - 14:00 και 17:00 - 22:00
Πε
9:00 - 14:00
Παρ
9:00 - 14:00 και 17:00 - 22:00
Σαβ
Mετά από τηλ επικοινωνία
Κυρ
Mετά από τηλ επικοινωνία
Τηλέφωνο 2416007051
email alexioual@yahoo.gr
  • Επικοινωνήστε με τον ιατρό Δρ. Αλέξιο Αλεξίου για να κλείσετε ραντεβού την ημέρα και ώρα που σας βολεύει.

    by
Προληπτική ιατρικήΠροληπτική ιατρική

Προληπτική ιατρική, διενέργεια εμβολιασμών

Επισκέψεις κατ' οίκονΕπισκέψεις κατ' οίκον

Επισκέψεις κατ΄ οίκον σε ηλικιωμένους, κλινήρεις ασθενείς, χρόνια πάσχοντες

υπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείουυπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείου

Όλες οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείου συμπεριλαμβανομένης και της Συνταγογράφησης Χρόνιων Παθήσεων

Νοσηλεία ασθενών με λοιμώξειςΝοσηλεία ασθενών με λοιμώξεις

Νοσηλεία ασθενών με λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικροβιακά στελέχη

Author Archives: Αλεξίου Αλέξης

Γρίπη

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως την μύτη, τον λαιμό και τους πνεύμονες.
Οι δυο κυριότεροι τύποι «γρίπης» είναι : η γρίπη Α και η γρίπη Β.

Η γρίπη Α είναι συνήθως πιο σοβαρή λοίμωξη από τη γρίπη Β.

Συνήθως ξεκινά ξαφνικά με υψηλό πυρετό πάνω από 38,0°C (100°F) που μπορεί να διαρκέσει για τρεις έως και τέσσερις ημέρες. Ένας ξηρός βήχας, πονοκέφαλοι και ρίγη αποτελούν κοινές εκδηλώσεις όπως επίσης και οι γενικευμένοι μυϊκοί πόνοι (μυαλγίες). Μια βουλωμένη μύτη, το φτέρνισμα και ο πονόλαιμος μπορεί να είναι επίσης παρόντες. Ο πυρετός τείνει να μειωθεί μετά τη δεύτερη μέρα με μια βουλωμένη μύτη και έναν πονόλαιμο να γίνεται περισσότερο εμφανής. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται αίσθημα κακουχίας (ναυτία) ή ακόμα και να έχουν διάρροια.
Η κούραση μπορεί να διαρκέσει δύο έως και τρεις εβδομάδες.
Η γρίπη είναι χειρότερη από ένα συνηθισμένο κρυολόγημα. Ένα κρυολόγημα συχνά περιορίζεται σε καταρροή, φτέρνισμα, υγρά μάτια και ερεθισμό του λαιμού και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σταδιακά και δεν προκαλούν πυρετό ή πόνους στο σώμα.

Ποιος κολλάει γρίπη;
Ο καθένας μπορεί να κολλήσει την γρίπη. Τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης παρατηρούνται σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Οι περισσότερες λοιμώξεις από γρίπη καταγράφονται κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η σοβαρότητα της ασθένειας που εμφανίζεται κάθε χρόνο ποικίλλει, ανάλογα με το συγκεκριμένο στέλεχος που κυκλοφορεί. Κάποιοι ιοι γρίπης προκαλούν πιο σοβαρές ασθένειες από άλλους.
.
Πανδημίες γρίπης (παγκόσμια κρούσματα) εμφανίζονται από καιρό σε καιρό και ο αντίκτυπός τους μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ. Η πιο πρόσφατη πανδημία που προκλήθηκε από τον H1N1 ήταν το 2009 αλλά παρόλα αυτά ήταν σχετικά ηπιότερη από την αντίστοιχη που καταγράφηκε το 1918-19.

Πώς κολλάτε τη γρίπη;
Ως επί το πλείστον, η γρίπη μεταδίδεται με την αναπνοή μέσω σταγονιδίων του αέρα που περιέχουν τον ιό όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται σε κοντινή απόσταση. Επιπλέον, αγγίζοντας επιφάνειες όπου βρίσκεται ο ιός και μετά ακουμπώντας τα χέρια σας στο στόμα σας ή την μύτη σας.

Πόσο μολυσματική είναι η γρίπη;
Η γρίπη είναι πολύ μολυσματική και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα από άτομο. Μερικά στελέχη του οι ιοί είναι πιο μολυσματικοί από άλλα και μερικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερη ασθένεια.

Πόσο σοβαρή είναι η γρίπη;
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν εντελώς μέσα σε διάστημα ημερών ή εβδομάδας. Για άλλες ομάδες ατόμων, π.χ. ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, ασθενείς με πολλαπλά νοσήματα (όπως καρδιακή νόσο ή διαβήτη) αλλά και νεογέννητα μωρά, η γρίπη μπορεί αποτελέσει μια πολύ σοβαρή ασθένεια.

Σοβαρή ασθένεια από γρίπη είναι πολύ σπάνια. Μπορεί να προκληθεί είτε από τον ίδιο τον ιό που προκαλεί μια σοβαρή ιογενή πνευμονία (φλεγμονή των πνευμόνων) ή με την ενεργοποίηση μιας συνοδού βακτηριακής λοίμωξης που προκαλεί βρογχίτιδα και πνευμονία ή με την επιδείνωση της οποιαδήποτε υποκείμενης χρόνιας ιατρικής κατάστασης όπως π.χ οι καρδιακές παθήσεις.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα, αλλά πρέπει να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή εάν σας τα συμπτώματα χειροτερεύουν και είστε στις παραπάνω ομάδες ασθενών.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάποιον με γρίπη;
Οι περισσότεροι άνθρωποι με «γρίπη δεν χρειάζονται ΄΄ειδική΄΄ μεταχείριση. Η γρίπη είναι που προκαλείται από έναν ιό άρα αντιβιοτικά μην χρησιμοποιήσετε. Περιστασιακά, μπορεί να χορηγηθεί ένα ειδικό «αντιϊκό» φάρμακο, η οσελταμιβίρη, σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κίνδυνο» (βλ. παρακάτω) ή σε άτομα των οποίων η ασθένεια επιδεινώνεται.
Κάποιος που είναι άρρωστος με «γρίπη». πρέπει να παραμένει σε προστατευμένο και ζεστό περιβάλλον, να ξεκουράζεται και να λαμβάνει πολλά υγρά προσλαμβάνοντας τυχών φαινόμενα αφυδάτωσης. Μπορεί να χορηγηθεί παρακεταμόλη για μείωση του πυρετού. Είναι καλύτερο να μείνετε στο σπίτι όσο αισθάνεστε άρρωστοι με γρίπη καθώς αυτό μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της μόλυνσης σε άλλους. Μπορεί να ζητηθεί ιατρική συμβουλή από το τηλέφωνο εάν απαιτείται. Ωστόσο είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε μια υποκείμενη νόσο ή ανησυχείτε σχετικά με τα συμπτώματά σας

Ποιες πληροφορίες είναι διαθέσιμες για το εμβόλιο;
Κάθε χρόνο ένα νέο εμβόλιο παράγεται για προστασία έναντι των «ιών της γρίπης» και είναι διαθέσιμο για το κοινό. Κυκλοφορεί το χειμώνα με σκοπό να τονώσει το ανοσο-απόκριση (τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αντιμετωπίζει τη μόλυνση).
Το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ασυνήθιστες και συνήθως ήπιες. Το εμβόλιο δίνεται το Φθινόπωρο πριν αρχίζει η εποχή της γρίπης. Συνιστάται κυρίως σε όσους πιθανόν να επηρεάζονται πιο σοβαρά από τη γρίπη (ομάδες υψηλού κινδύνου).

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν:
• Άτομα κάθε ηλικίας με χρόνια καρδιακές, πνευμονολογικές, νευρολογικές και μεταβολικές διαταραχές (διαβήτης), νεφρολογικά προβλήματα ή μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω θεραπείας ή συνοδού ασθένειας.
• Εγκυμονούσες γυναίκες
• Άτομα ηλικίας 65 ετών και πάνω.
• Όσοι βρίσκονται σε κατοικίες φροντίδας και μακράς διαμονής ή φιλοξενίας όπου η γρίπη μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα
• Λειτουργούς υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που εμπλέκονται στην άμεση φροντίδα και/ή υποστήριξη ασθενών αλλά επίσης και σε όποιον φροντίζει άτομο που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
• Πλένετε συχνά τα χέρια και προσεκτικά με σαπούνι και νερό και στεγνώστε τα καλά. Αποφύγετε να αγγίζετε επιφάνειες (όπως χειρολαβές θυρών) και μετά το πρόσωπο.
• Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο μίας χρήσης όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και πετάξτε τα χρησιμοποιημένα ή βρώμικα χαρτομάντιλα σε έναν κάδο και μετά πλύνετε και στεγνώστε καλά τα χέρια σας.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία.

Πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν:

συκώτι (αποφύγετέ το κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)
κόκκινο κρέας
φασόλια, όπως τα κόκκινα φασόλια και τα ρεβίθια
ξηροί καρποί
αποξηραμένα φρούτα – όπως αποξηραμένα βερίκοκα
εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
αλεύρι σόγιας

Προσοχή:
Περιορίζετε την ποσότητα του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος που τρώτε εξαιτίας πιθανής σχέσης του με τον καρκίνο του εντέρου.

Πόσο σίδηρο χρειάζομαι;
Η ποσότητα σιδήρου που χρειάζεστε είναι:

8,7 mg την ημέρα για άνδρες ηλικίας 19 ετών και άνω
14,8 mg την ημέρα για γυναίκες ηλικίας 19 έως 49 ετών
8,7 mg την ημέρα για γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω
Οι γυναίκες που έχουν ακόμα περίοδο και μετά την ηλικία των 50 ετών μπορεί να χρειάζονται την ίδια ποσότητα σιδήρου με τις γυναίκες ηλικίας 19 έως 49 ετών.

Θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε όλο το σίδηρο που χρειάζεστε από την καθημερινή σας διατροφή.

Οι γυναίκες που χάνουν πολύ αίμα κατά τη διάρκεια της μηνιαίας περιόδου τους (πολυήμερες περίοδοι) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας και μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα σιδήρου.

Τι θα συμβεί αν πάρω πολύ σίδηρο;
Οι παρενέργειες από τη λήψη υψηλών δόσεων (πάνω από 20 mg) σιδήρου περιλαμβάνουν:

δυσκοιλιότητα
αίσθημα ασθενείας
πόνος στο στομάχι

Οι πολύ υψηλές δόσεις σιδήρου μπορεί να είναι θανατηφόρες, ιδιαίτερα εάν ληφθούν από παιδιά, γι’ αυτό κρατάτε πάντα τα συμπληρώματα σιδήρου μακριά από παιδιά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν όλο το σίδηρο που χρειάζονται τρώγοντας μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Εάν παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου, μην λαμβάνετε πάρα πολλά καθώς αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές.

Η λήψη 17 mg ή λιγότερο την ημέρα συμπληρωμάτων σιδήρου είναι απίθανο να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη. Συνεχίστε όμως να παίρνετε υψηλότερη δόση εάν σας το ζητήσει ο γιατρός.

Ιώδιο

Το ιώδιο βοηθά στην σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες με την σειρά τους βοηθούν στη διατήρηση υγιών κυττάρων και φυσιολογικού μεταβολικού ρυθμού (την ταχύτητα με την οποία λαμβάνουν χώρα οι χημικές αντιδράσεις στο σώμα).

Πηγές ιωδίου περιλαμβάνουν:

αγελαδινό γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
αυγά
θαλάσσιο ψάρι
οστρακόδερμα
Το ιώδιο μπορεί επίσης να βρεθεί σε φυτικές τροφές, όπως τα δημητριακά αλλά τα επίπεδα ποικίλλουν ανάλογα με την ποσότητα ιωδίου στο έδαφος όπου αναπτύσσονται τα φυτά.

Πόσο ιώδιο χρειάζομαι;
Οι ενήλικες χρειάζονται 140 μικρογραμμάρια (μg) ιωδίου την ημέρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν όλο το ιώδιο που χρειάζονται τρώγοντας μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.

Εάν ακολουθείτε μια αυστηρή vegan δίαιτα και δεν τρώτε καθόλου ψάρια, αυγά, αγελαδινό γάλα ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τότε μπορεί να σκεφτείτε λήψη τροφών εμπλουτισμένων με ιώδιο ή να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάρετε συμπλήρωμα ιωδίου.

Ορισμένα είδη ποτών φυτικής προέλευσης (όπως η σόγια ή η βρώμη) είναι επίσης εμπλουτισμένα με ιώδιο. Ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε αν περιέχει ιώδιο.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε ένα συμπλήρωμα, ζητήστε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας.

Τι συμβαίνει εάν πάρω πολύ ιώδιο;
Η λήψη υψηλών δόσεων ιωδίου για μεγάλες χρονικές περιόδους θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα σας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών συμπτωμάτων, όπως την αύξηση του βάρους.

Εάν παίρνετε συμπληρώματα ιωδίου, μην λαμβάνετε πολλά καθώς αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές.

Η λήψη 0,5 mg ή λιγότερο την ημέρα συμπληρωμάτων ιωδίου είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη.

Θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε όλο το ιώδιο που χρειάζεστε τρώγοντας μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.

Η λήψη 0,5 mg ή λιγότερο την ημέρα συμπληρωμάτων ιωδίου είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες.

Βοηθά στην οικοδόμηση των οστών και στη διατήρηση της υγείας των δοντιών,
ρυθμίζει τις μυϊκές συσπάσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού παλμού και φροντίζει την κανονική πήξη του αίματος.

Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλακία ή οστεοπόρωση στη μετέπειτα ζωή.

Πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν:

γάλα, τυρί και άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα
πράσινα φυλλώδη λαχανικά – όπως το κατσαρό λάχανο, οι μπάμιες αλλά όχι το σπανάκι (το σπανάκι περιέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου, αλλά το σώμα δεν μπορεί να τα αφομοιώσει όλα)
ροφήματα σόγιας με πρόσθετο ασβέστιο
ψωμί και οτιδήποτε γίνεται με ενισχυμένο αλεύρι
ψάρια όπως σαρδέλες και σαρδέλες

Πόσο ασβέστιο χρειάζομαι;
Οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 64 ετών και άνω χρειάζονται 700 mg ασβεστίου την ημέρα.

Θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε όλο το ασβέστιο που χρειάζεστε από την καθημερινή σας διατροφή.

Τι συμβαίνει εάν πάρω πολύ ασβέστιο;
Η λήψη υψηλών δόσεων ασβεστίου (πάνω από 1.500 mg την ημέρα) μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στομάχι και διάρροια.

Θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε όλο το ασβέστιο που χρειάζεστε τρώγοντας μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.

Εάν παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου, μην λαμβάνετε πάρα πολύ γιατί αυτό θα μπορούσε να είναι επιβλαβές.

Η λήψη 1.500 mg ή λιγότερο την ημέρα είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι μια ομάδα βιταμινών που χρειάζεται το σώμα για την πήξη του αίματος, βοηθώντας τις πληγές να επουλωθούν.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Πηγές βιταμίνης Κ αποτελούν:

πράσινα φυλλώδη λαχανικά – όπως το μπρόκολο και το σπανάκι
φυτικά έλαια
σπόροι δημητριακών
Μικρές ποσότητες μπορούν επίσης να βρεθούν σε κρέας και γαλακτοκομικά τρόφιμα.

Πόση βιταμίνη Κ χρειάζομαι;
Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 1 μικρογραμμάριο βιταμίνης Κ την ημέρα για κάθε κιλό του σωματικού τους βάρους.

Για παράδειγμα, κάποιος που ζυγίζει 65 κιλά θα χρειαζόταν 65 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ την ημέρα, ενώ ένα άτομο που ζυγίζει 75 κιλά θα χρειαζόταν 75 μικρογραμμάρια την ημέρα.

Ένα μικρογραμμάριο είναι 1.000 φορές μικρότερο από ένα χιλιοστόγραμμα (mg). Η λέξη μικρογραμμάριο μερικές φορές γράφεται με το ελληνικό σύμβολο μ ακολουθούμενο από το γράμμα g (μg).

Θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε όλη τη βιταμίνη Κ που χρειάζεστε τρώγοντας μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.

Οποιαδήποτε βιταμίνη Κ δεν χρειάζεται αμέσως το σώμα σας αποθηκεύεται στο συκώτι για μελλοντική χρήση, επομένως δεν τη χρειάζεστε στη διατροφή σας κάθε μέρα.

Τι θα συμβεί αν πάρω πολύ βιταμίνη Κ;
Δεν υπάρχουν αρκετά στατιστικά στοιχεία για να γνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της λήψης υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ κάθε μέρα.

Θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε όλη τη βιταμίνη Κ που χρειάζεστε τρώγοντας μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.

Εάν παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης Κ, μην λαμβάνετε πάρα πολλά, καθώς αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές.

Η λήψη 1 mg ή λιγότερο συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ την ημέρα είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος και ματιών και ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια σε ασθένειες και λοιμώξεις (το ανοσοποιητικό σύστημα).

Η βιταμίνη Ε είναι μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων.

Πηγές βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν:

φυτικά έλαια – όπως κραμβέλαιο (φυτικό λάδι), ηλίανθος, σόγια, καλαμπόκι και ελαιόλαδο
ξηροί καρποί και σπόροι
φύτρο σίτου – βρίσκεται στα δημητριακά και στα προϊόντα δημητριακών

Πόση βιταμίνη Ε χρειάζομαι;
Η ποσότητα βιταμίνης Ε που χρειάζεστε είναι:

4 mg την ημέρα για τους άνδρες
3 mg την ημέρα για τις γυναίκες
Θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε όλη τη βιταμίνη Ε που χρειάζεστε από τη διατροφή σας.

Οποιαδήποτε βιταμίνη Ε δεν χρειάζεται αμέσως το σώμα σας αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση, επομένως δεν τη χρειάζεστε στη διατροφή σας κάθε μέρα.

Τι θα συμβεί αν πάρω πολύ βιταμίνη Ε;
Δεν υπάρχουν αρκετά στατιστικά στοιχεία για να γνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της λήψης υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε κάθε μέρα.

Θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε την ποσότητα βιταμίνης Ε που χρειάζεστε τρώγοντας μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.

Εάν παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης Ε, μην λαμβάνετε πάρα πολλά, καθώς αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές.

Η λήψη 540 mg (800 IU) ή λιγότερο την ημέρα συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες.
Αυτές περιλαμβάνουν την προστασία των κυττάρων, την διατήρηση υγιούς δέρματος, την σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, των οστών και των χόνδρων βοηθώντας παράλληλα στην επούλωση των πληγών.
Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο.

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
Πηγές βιταμίνης C αποτελούν:
εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια και χυμός πορτοκαλιού
πιπεριές
φράουλες
φραγκοστάφυλα
μπρόκολο
λαχανάκια Βρυξελλών
πατάτες

Πόση βιταμίνη C χρειάζομαι;
Οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 64 ετών χρειάζονται 40 mg βιταμίνης C την ημέρα.

Θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε όλη τη βιταμίνη C που χρειάζεστε από την καθημερινή σας διατροφή.

Η βιταμίνη C δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα, επομένως τη χρειάζεστε καθημερινά στη διατροφή σας.

Τι θα συμβεί αν πάρω πολύ βιταμίνη C;
Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων (πάνω από 1.000 mg την ημέρα) βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει: πόνος στο στομάχι, διάρροια, φούσκωμα
Αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να εξαφανιστούν μόλις σταματήσετε να παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης C.

Θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε όλη τη βιταμίνη C που χρειάζεστε τρώγοντας μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.

Εάν παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης C, μην λαμβανετε πάρα πολλά, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι επιβλαβές.

Σημειώνεται ότι η λήψη λιγότερων από 1.000 mg συμπληρωμάτων βιταμίνης C την ημέρα είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη.

Yψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια συχνή κατάσταση στην οποία η μακροπρόθεσμη δράση της στα τοιχώματα των αρτηριών είναι αρκετή ώστε τελικά να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή νόσος.

Η πίεση του αίματος προσδιορίζεται τόσο από την ποσότητα του αίματος που διακινεί η καρδιά ως αντλία όσο και το βαθμό της αντίστασης στη ροή του αίματος μέσα στις αρτηρίες.  Όσο περισσότερο αίμα ωθεί η καρδιά μας και όσο στενότερες είναι οι αρτηρίες μας, τόσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή μας πίεση.

Μπορείτε να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) χωρίς συμπτώματα για χρόνια. Ακόμη και χωρίς συμπτώματα, η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά μας συνεχίζεται και μπορεί να ανιχνευθεί.  Η ανεξέλεγκτη υψηλή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η υψηλή πίεση αναπτύσσεται συνήθως κατά τη διάρκεια πολλών ετών και σχεδόν όλοι επηρεάζονται τελικά. Ευτυχώς, η υψηλή πίεση μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχουν σημάδια ή συμπτώματα, ακόμα και αν οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης φθάσουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Μερικά άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν πονοκεφάλους, δύσπνοια ή ρινορραγίες αλλά αυτά τα σημάδια και τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και συνήθως δεν εμφανίζονται μέχρι ότου η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει φτάσει σε σοβαρό ή απειλητικό  για τη ζωή στάδιο.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Εάν είστε ηλικίας 40 ετών και άνω ή είστε ηλικίας 18-39 με υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης, επισκεφτείτε το γιατρό σας δυο φορές κάθε χρόνο. Η αρτηριακή πίεση γενικά θα πρέπει να μετράται και στα δύο άκρα για να καθορισθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά.  Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε περιχειρίδα με κατάλληλο μέγεθος αναλογικά με τον βραχίονά σας.  Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση ή έχετε και άλλους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου ο γιατρός σας θα σας συστήσει πιθανότατα πιο συχνές μετρήσεις (κατ΄ οίκον).

Αυτόματα πιεσόμετρα όπως αυτά που βρίσκονται στα φαρμακεία μπορεί να παρέχουν  χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την αρτηριακή σας πίεση αλλά μπορεί να έχουν κάποιους περιορισμούς. Η ακρίβεια αυτών των μετρητών αυτών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το σωστό μέγεθος περιχειρίδας και η ορθή χρήση τους (εγχειρίδιο χρήσης).

Αιτίες

Υπάρχουν δύο τύποι της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πρωτοπαθής (ιδιοπαθής) υπέρταση

Για τους περισσότερους ενήλικες, δεν υπάρχει αναγνωρίσιμη αιτία της υψηλής πίεσης του αίματος. Αυτό το είδος της υψηλής αρτηριακής πίεσης τείνει να αναπτύσσεται σταδιακά κατά τη διάρκεια πολλών ετών.

Δευτεροπαθής υπέρταση

Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση. Αυτό το είδος της υψηλής πίεσης του αίματος τείνει να εμφανιστεί ξαφνικά και να προκαλέσει υψηλότερη πίεση από ό, τι η πρωτοπαθής υπέρταση.  Διάφορες παθήσεις και φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε δευτεροπαθή υπέρταση, συμπεριλαμβανομένων των:

  • Αποφρακτική άπνοια ύπνου
  • Παθήσεις των νεφρών
  • Όγκοι επινεφριδίων
  • Παθήσεις του θυρεοειδούς
  • Φάρμακα, όπως τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων, αποσυμφορητικά, αναλγητικά και άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα
  • Ναρκωτικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες
  • Κατάχρηση αλκοόλ ή χρόνια χρήση αλκοόλ

Παράγοντες κινδύνου

Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων:

  • Ηλικία. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Κατά τη μέση ηλικία ή περίπου στα 45, η υψηλή πίεση είναι αρκετά συχνή στους άνδρες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή πίεση μετά την ηλικία των 65 ετών.
  • Φυλή. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιαίτερα συχνή στην Μαύρη φυλή, συχνά αναπτυσσόμενη σε μικρότερη ηλικία από ό,τι σε Λευκούς. Σοβαρές επιπλοκές, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή προσβολή και η νεφρική ανεπάρκεια είναι πιο συχνές στους Μαύρους.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει να εμφανίζεται σε κάποιες οικογένειες.
  • Υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Τα περισσότερα κιλά βάρους σώματος απαιτούν περισσότερο αίμα ώστε να παρέχεται το ανάλογο οξυγόνο και οι θρεπτικές ουσίες στους ιστούς σας. Καθώς ο όγκος του αίματος που κυκλοφορεί μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας αυξάνεται, το ίδιο κάνει και η πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών σας.
  • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Οι άνθρωποι που είναι ανενεργοί τείνουν να έχουν υψηλότερο καρδιακό ρυθμό. Όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα της καρδιακής σας λειτουργίας  τόσο πιο δύσκολο για την καρδιά σας να συνεργαστεί στην κάθε συστολή και τόσο ισχυρότερη η πίεση στα αγγεία σας.  Επιπλέον, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για παχυσαρκία.
  • Κάπνισμα. Δεν είναι μόνο το κάπνισμα ή το μάσημα καπνού που μπορεί να αυξήσει άμεσα την πίεση σας αλλά και οι χημικές ουσίες του καπνού που με τη σειρά τους προκαλούν βλάβη στο τοίχωμα των αρτηριών σας. Τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν μείωση του εύρους του αυλού των αρτηριών σας αυξάνοντας έτσι την πίεση σας.   Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι και το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να οδηγήσει στην αύξηση την αρτηριακή σας πίεση.
  • Αυξημένη κατανάλωση αλατιού. Μεγαλύτερη λήψη νατρίου με την διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, γεγονός που με την σειρά του αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση.
  • Μειωμένη κατανάλωση καλίου. Το κάλιο βοηθά στην ισορροπία της ποσότητας του νατρίου στα κύτταρα σας. Αν δεν λαμβάνετε αρκετό κάλιο με την διατροφή σας μπορεί να αυξηθούν οι συγκεντρώσεις του νατρίου στο αίμα σας.
  • Μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης D. Είναι αβέβαιο αν η ανεπάρκεια της βιταμίνης D εξαιτίας μη ισορροπημενης διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά, η  βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει ένα ένζυμο που παράγεται από τα νεφρά σας, υπεύθυνο για την πίεση.
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Με την πάροδο του χρόνου η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει σταδιακά την καρδιά σας (μυοκαρδιοπάθεια από αλκοόλ).
  • Στρες. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να οδηγήσουν σε μια προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αν προσπαθήσετε να χαλαρώσετε με την κατανάλωση καπνού ή / και αλκοόλ είναι σίγουρο ότι θα αυξήσετε την αρτηριακή σας πίεση.
  • Χρόνιες παθήσεις. Ορισμένες χρόνιες παθήσεις, επίσης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως η νεφρική νόσος, ο διαβήτης και η άπνοια ύπνου.

Επιπλοκές

Η υπερβολική τάση στα τοιχώματα των αρτηριών σας που προκαλείται από την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αγγεία σας και κατ΄ επέκταση τα όργανα στο σώμα σας.  Όσο υψηλότερη είναι η πίεση σας και όσο μεγαλύτερη είναι η παραμονή της σε υψηλά επίπεδα τιμών τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει.

Ανεξέλεγκτη υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Καρδιακή προσβολή ή Εγκεφαλικό επεισόδιο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση και πάχυνση των αρτηριών (αρτηριοσκλήρυνση), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες επιπλοκές.
  • Ανεύρυσμα. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει διόγκωση στα αιμοφόρα αγγεία σας σχηματίζοντας ένα ανεύρυσμα.  Εάν ένα ανεύρυσμα ριχθεί, μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή.
  • Καρδιακή ανεπάρκεια. Στην προσπάθειά της η καρδιά να ωθήσει αίμα σε συνθήκες υψηλής πίεσης οδηγεί στην πάχυνση του καρδιακού μυ. Ως αποτέλεσμα, το παχυσμένο μυοκάρδιο δυσκολεύεται πλέον να καλύψει τις ανάγκες του σώματος για οξυγόνο και σταδιακά οδηγούμαστε σε καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Νεφρική ανεπάρκεια. Βαθμιαίες βλάβες των νεφρικών αγγείων
  • Υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.
  • Μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό το σύνδρομο είναι μια συστάδα των διαταραχών του μεταβολισμού του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης περιμέτρου της μέσης, των υψηλών τιμών τριγλυκεριδίων, της χαμηλής HDL χοληστερόλης (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), της υψηλής πίεσης και των υψηλών επίπεδων ινσουλίνης στο αίμα. Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Διαταραχές σε μνήμη και κατανόηση. Η ανεξέλεγκτη υψηλή πίεση του αίματος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά σας να σκεφτείτε, να θυμάστε και να μαθαίνετε. Πρόβλημα με τη μνήμη ή την κατανόηση εννοιών είναι πιο συχνή σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, κλείσετε ένα ραντεβού με την οικογενειακό σας γιατρό. Αποφύγετε τα καφεϊνούχα τρόφιμα και τα ποτά πριν από το ραντεβού σας.

Επειδή ορισμένα φάρμακα όπως παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά χάπια και άλλα φάρμακα ή σκευάσματα διατροφής που κυκλοφορούν ευρέως στα φαρμακεία ή στο internet και χορηγούνται δίχως ιατρική συνταγή μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση, θα ήταν σημαντικό να τα αναφέρετε στον γιατρό σας.   Επιπλέον, μην σταματήσετε από μόνοι σας να λαμβάνετε τα ήδη συνταγογραφούμενα φάρμακα σας νομίζοντας ότι μπορεί να επηρεάζουν την αρτηριακή σας πίεση χωρίς πρώτα να ενημερώσετε και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

  • Κανονική πίεση του αίματος.  Η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική αν είναι κάτω από 120/80 mm Hg.
  • Προ-υπέρταση.  Είναι η συστολική πίεση που κυμαίνεται από 120 έως 139 mmHg ή η διαστολική πίεση που κυμαίνεται από 80 έως 89 mm Hg. Η προ-υπέρταση τείνει να πάρει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.
  • Στάδιο 1 υπέρτασης.  Αφορά την συστολική πίεση που κυμαίνεται από 140 έως 159 mmHg ή τη διαστολική πίεση που κυμαίνεται από 90 έως 99 mmHg.
  • Στάδιο 2 υπέρτασης.  Αποτελεί μια πιο σοβαρή υπέρταση, με συστολική πίεση ίση ή ανώτερη από 160 mmHg ή διαστολική πίεση ίση με 100 mmHg ή και υψηλότερη.

Μετά την ηλικία των 60, η συστολική ανάγνωση είναι ακόμα πιο σημαντική. Μεμονωμένη συστολική υπέρταση είναι μια κατάσταση κατά την οποία η διαστολική πίεση είναι φυσιολογική (μικρότερη από 90 mm Hg) αλλά η συστολική πίεση είναι υψηλή (μεγαλύτερη από 140 mmHg).  Αυτό είναι ένα κοινό είδος υψηλής αρτηριακής πίεσης σε άτομα  ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ο γιατρός σας και πριν να θέσει τη διάγνωση της υψηλή αρτηριακής πίεσης θα καταγράψει  πιθανότατα δύο και τρεις μετρήσεις  πίεσης σε τρεις ή περισσότερες χωριστές συναντήσεις.  Αυτό πραγματοποιείται διότι φυσιολογικά  η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της ημέρας και ειδικά αρκετές φορές κατά τις επισκέψεις σας στο γιατρό, μια κατάσταση που ονομάζεται ‘’υπέρταση λευκής μπλούζας΄΄.  Η αρτηριακή σας πίεση γενικά θα πρέπει να μετριέται και στα δύο άκρα για να καθορισθεί εάν υπάρχει οπουδήποτε διαφορά ενώ είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο μέγεθος  περιχειρίδας.   Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να καταγράψει την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι και στην εργασία για την παροχή πρόσθετων πληροφοριών μέσω μιας δοκιμαστικής 24ωρης παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης ονομάζεται περιπατητική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.  Η συσκευή που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή αυτή μετρά την αρτηριακή σας πίεση σε τακτά χρονικά διαστήματα για μια περίοδο 24 ωρών και παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα των μεταβολών της πίεσης του αίματος κατά τη διάρκεια μιας μέσης ημέρας και της νύχτας.

Αν έχετε οποιοδήποτε είδος υψηλής πίεσης, ο γιατρός σας θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας και να προβεί σε πλήρη φυσική εξέταση. Μπορεί επίσης να συστήσει εξετάσεις  ρουτίνας, όπως εξετάσεις αίματος και ούρων, εξέταση χοληστερίνης-λιπιδίων και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα – ένα τεστ που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας.  Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει επιπρόσθετες εξετάσεις, όπως ένα υπερηχο-καρδιογράφημα, για να ελέγξετε για περισσότερες παραμέτρους για καρδιακή νόσο.

Μετρώντας την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι

Για να ελέγξετε αν η θεραπεία που έχετε ξεκινήσει για την πίεσή σας έχει αποτέλεσμα ή για να προλάβετε οποιαδήποτε επιδείνωση της αρτηριακής πίεσης σας είναι σημαντικό να   παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι.  Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πώς και πότε να ξεκινήσετε τις καταγραφές σας.  Μην ξεχνάτε όμως πως η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης δεν αποτελεί υποκατάστατο για τις επισκέψεις στο γιατρό σας.

Θεραπείες και φάρμακα

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής σας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.   Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή με λιγότερο αλάτι, να ασκείστε τακτικά, να σταματήσετε το κάπνισμα και να διατηρήσετε  ένα υγιές βάρος.  Παρόλα αυτά, μερικές φορές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετές. Έτσι, σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή για να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.

 

Φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης

  • Θειαζιδικά διουρητικά. Διουρητικά ονομάζεται τα φάρμακα που δρουν στα νεφρά σας για να βοηθήσουν  το σώμα σας να αποβάλει νάτριο και νερό δηλαδή να μειώσει τον όγκο του αίματος.  Τα θειαζιδικά διουρητικά είναι συχνά το πρώτο σε επιλογή φάρμακο για την υψηλή  αρτηριακή πίεση.  Τα θειαζιδικά διουρητικά περιλαμβάνουν την υδροχλωροθειαζίδη, τη χλωροθαλιδόνη, την αμιλορίδη και άλλα. Εάν δεν παίρνετε ένα διουρητικό και την αρτηριακή σας πίεση παραμένει υψηλή, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την προσθήκη ενός ή αντικατάσταση ενός φαρμάκου που λαμβάνεται επί του παρόντος με ένα διουρητικό.  Μια κοινή παρενέργεια των διουρητικών είναι αυξημένη ούρηση.
  • Βήτα – αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν το φόρτο εργασίας για την καρδιά σας και ανοίγουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, προκαλώντας την καρδιά σας για να κτυπήσει αργά και με λιγότερη δύναμη. Βήτα-αναστολείς περιλαμβάνουν την μπισοπρολόλη, την  νεμπιβολόλη, την ατενολόλη, την μετοπρολολη και άλλα.   Όταν δίνονται μόνοι τους οι βήτα αποκλειστές δεν λειτουργούν τόσο καλά, ειδικά στους ηλικιωμένους ενήλικες και σε μαύρους αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα για την πίεση.
  • Αναστολείς του μετατρεπτικού (ΜΕΑ) ενζύμου της αγγειοτενσίνης. Αυτά τα φάρμακα όπως λισινοπρίλη, η καπτοπρίλη, η περινδροπρίλη και άλλοι βοηθούν στη χαλάρωση των αγγείων εμποδίζοντας το σχηματισμό μιας φυσικης χημικής ουσίας που στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία.   Τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο μπορούν να επωφεληθούν από έναν αναστολέα ΜΕΑ ως ένα από τα φάρμακά τους.
  • Αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARB). Αυτά τα φάρμακα ομοίως βοηθούν στη χαλάρωση των αγγείων και περιλαμβάνουν καρδεσαρτάνη, τη λοσαρτάνη και άλλα.  Τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο μπορούν να επωφεληθούν από το να έχουν ένα ARB ως ένα από τα φάρμακά τους.
  • Αναστολείς των διαύλων ασβεστίου. Αυτά τα φάρμακα – συμπεριλαμβανομένης της αμλοδιπίνης, της μανιδιπίνης, της διλτιαζέμης και άλλων – να βοηθήσουν στην χαλαρωση των μυων των αιμοφόρων αγγείων σας.  Μερικά μαλιστα μπορουν να δωσουν έναν πιο αργό ρυθμό της καρδιάς σας. Οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου μπορεί να λειτουργήσουν  καλύτερα για τους ηλικιωμένους και τους μαύρους από ό, τι οι αναστολείς ΜΕΑ. Ο χυμός γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρά με ορισμένες αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, αύξηση των επιπέδων στο αίμα του φαρμάκου και τη θέση σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών.

Πρόσθετα φάρμακα μερικές φορές χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως :

  • Άλφα αποκλειστές. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τα νευρικά ερεθίσματα στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τις φυσικές χημικές ουσίες που μπορούν να περιορίσουν το εύρους τους.  Οι άλφα αποκλειστές περιλαμβάνουν τη δοξαζοσίνης, την πραζοσίνη και άλλα.
  • Άλφα-βήτα-αναστολείς. Εκτός από τη μείωση των νευρικών ώσεων σε αιμοφόρα αγγεία, οι άλφα-βήτα αποκλειστές επιβραδύνουν τον καρδιακό παλμό να μειώσει την ποσότητα του αίματος που πρέπει να αντληθεί διαμέσω των αγγείων. Άλφα-βήτα-αναστολείς περιλαμβάνουν την καρβεδιλόλη και τη λαβηταλόλη.
  • Παράγοντες Κεντρική δράσης. Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν τον εγκέφαλό σας από τη σηματοδότηση του νευρικό σας συστήματος για να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό σας και να περιορίσει τα αιμοφόρα αγγεία σας.  Παραδείγματα περιλαμβάνουν την κλονιδίνη και την μεθυλντόπα.
  • Αγγειοδιασταλτικά. Αυτά τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων της υδραλαζίνης και της μινοξιδίλης, εργάζονται απευθείας στους μυς στα τοιχώματα των αρτηριών σας, εμποδίζοντας τους μυς από την σύσπαση και τις αρτηρίες σας από την στένωση.
  • Ανταγωνιστές αλδοστερόνης. Παραδείγματα είναι Η σπειρονολακτόνη και η επλερενόνη. Τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν το αποτέλεσμα μιας φυσικης χημικής ουσίας που μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού και άλατος και η οποία μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τελος για να μειώσετε τον αριθμό των ημερήσιων δόσεων φαρμάκων θα πρέπει να λαμβάνετε, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα συνδυασμό φαρμάκων με χαμηλή δόση και όχι μεγαλύτερες δόσεις ενός μόνο φαρμάκου.  Στην πραγματικότητα, δύο ή περισσότερα φάρμακα αρτηριακή πίεση συχνά είναι πιο αποτελεσματική από ένα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Δεν έχει σημασία ποια φάρμακα σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας για τη θεραπεία της υψηλής πίεσής σας, είναι παράλληλα αναγκαίο να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Χρήσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής ειναι:

  • Υγιεινή διατροφή με λιγότερο αλάτι
  • Τακτική άσκηση
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Περιορισμός της ποσότητας του αλκοόλ
  • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους ή απώλεια βάρος, αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

 

Ανθεκτική υπέρταση: Όταν η αρτηριακή σας πίεση είναι δύσκολο να ελεγχθεί και παραμένει υψηλή, παρά τη λήψη τουλάχιστον τριών διαφορετικών κατηγοριών  φαρμάκων,  ένα από τα οποία πρέπει να είναι διουρητικό.  Επίσης, τα άτομα που έχουν ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά παίρνουν συγχρόνως τέσσερα διαφορετικά είδη φαρμάκων για την επίτευξη αυτού του ελέγχου, επίσης θεωρούνται ότι έχουν ανθεκτική υπέρταση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επανεξεταστεί η πιθανότητα ύπαρξης μιας δευτερεύουσας αιτίας της υψηλής αυτής πίεσης.

Ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να αξιολογήσει κατά πόσον τα φάρμακα και οι δόσεις αυτών που λαμβάνετε για την υψηλή πίεση σας είναι τα κατάλληλα. Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθούν τα φάρμακά σας μέχρι ότου βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός και οι αντίστοιχες δόσεις.  Η προσθήκη ενός ανταγωνιστή της αλδοστερόνης όπως σπειρονολακτόνη συχνά οδηγεί σε έλεγχο των ανθεκτικών μορφών υπέρτασης. Τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί ορισμένες πειραματικές θεραπείες, όπως καυτηρίαση μέσω καθετήρα των νεφρικών συμπαθητικών νεύρων με τη χρήση ραδιοσυχνότητων (νεφρική απονεύρωση) καθώς και η ηλεκτρική διέγερση των τασεοϋποδοχέων των καρωτιδικών κόλπων.

Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει τα φάρμακα που παίρνετε για άλλες καταστάσεις ή παθήσεις σας. Ορισμένα φάρμακα, τρόφιμα ή συμπληρώματα μπορεί να επιδεινώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση ή την αποτελεσματικότητα των φάρμακων που ήδη λαμβάνετε.

Εάν δεν παίρνετε φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματος σας ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να παραμείνει σε μη αποδεκτά υψηλά όρια. Αν παραλείψετε δόσεις είτε επειδή έχετε παρενέργειες ή επειδή απλά ξεχάσετε να πάρετε τα φάρμακά σας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις λύσεις και μην αλλάζετε την αγωγή σας χωρίς την καθοδήγησή του.

 

Αλλαγές του τρόπου ζωής όπως οι παρακάτω μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμα και αν παίρνετε φάρμακα πίεσης.

 

  • Τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Δώστε έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πουλερικά, ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τρώτε λιγότερο κορεσμένο λίπος και trans-λιπαρά.
  • Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας. Λιγότερη λήψη νατρίου κατά 1,5 γραμμάριο (gr) την ημέρα – είναι απαραίτητο για άτομα άνω των 50 χρόνων, καθώς και για τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που είναι έγχρωμα ή έχουν παθήσεις όπως υπέρταση, διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο. Κατά τα άλλα τα υγιή άτομα μπορούν να στοχεύουν για 2,3 gr την ημέρα λιγότερο αλατι στην διατροφή τους. Ενώ μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του αλατιού που τρώτε προσθέτοντας λιγότερο αλάτι στο φαγητό σας, προσοχή πρέπει να δώσετε στα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνετε, όπως οι κονσέρβες σούπες ή κατεψυγμένα γεύματα εξαιτίας της ΄΄κρυφής΄΄ ποσότητας αλατιού που περιέχουν.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ή η απώλεια βάρους αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την υψηλή αρτηριακή σας πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο των συναφών με αυτή προβλημάτων υγείας. Αν είστε υπέρβαροι, απώλεια ακόμα και 5 κιλών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.
  • Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, να διαχειρισθείτε το άγχος σας, να μειώσετε  τον κίνδυνο υποκειμένων καρδιοαγγειακών παθήσεων και να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες ωφέλιμη είναι 150 λεπτά την εβδομάδα μέτρια αερόβια δραστηριότητα ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονη αερόβιας δραστηριότητας ή ακόμα και ένας συνδυασμός μέτριας και έντονης δραστηριότητας.
  • Περιορίστε το αλκοόλ. Ακόμα και αν είστε υγιείς, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Εάν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει κατανάλωση λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και των ανδρών ηλικίας άνω των 65 ετών και λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 και νεότερους.
  • Μην καπνίζετε. Ο καπνός βλάπτει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και επιταχύνει τη διαδικασία της σκλήρυνσης των αρτηριών. Εάν καπνίζετε, απευθυνθείτε στο γιατρό σας να σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα.
  • Διαχειριστείτε το στρες. Μειώστε το στρες όσο το δυνατόν περισσότερο. Πρακτικές τεχνικές αντιμετώπισης, όπως η χαλάρωση των μυών, η βαθιά αναπνοή ή ακόμα και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν. Επίσης, η τακτική σωματική άσκηση και η επάρκεια του ύπνου μπορεί να βοηθήσουν.
  • Παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι. Η παρακολούθηση-μέτρηση της πίεσης στο σπίτι μπορεί να καταδείξει αν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό ή όχι. Επιπλέον, να θυμάστε ότι η παρακολούθηση της πίεσης σας κατ΄ οίκον δεν αποτελεί υποκατάστατο των επισκέψεων σας στο γιατρό σας. Ακόμη και αν έχετε κανονικές μετρήσεις, μην διακόψετε ή αλλάξετε την αγωγή σας και μην τροποποιήσετε τη διατροφή σας  χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

 

Εναλλακτικά των φαρμάκων

Παρά το γεγονός ότι η διατροφή και η άσκηση είναι οι πιο κατάλληλες τακτικές για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, ορισμένα συμπληρώματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.  Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιορίσει τα πιθανά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ίνες, όπως το πίτουρο σιταριού
  • Ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο το ασβέστιο και το κάλιο
  • Φολικό οξύ
  • Συμπληρώματα ή προϊόντα που αυξάνουν το μονοξείδιο του αζώτου ή διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία (αγγειοδιασταλτικά), όπως το κακάο, το συνένζυμο Q10, η L-αργινίνη ή το σκόρδο
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ή λιναρόσπορου

Ενώ είναι καλύτερο να συμπεριλάβετε αυτά τα συμπληρώματα στη διατροφή σας τροφές, μπορείτε επίσης να τα λάβετε υπό την μορφή χαπιών ή καψουλών.  Συζητήστε με το γιατρό σας πριν από την προσθήκη κάποιου από αυτά τα συμπληρώματα στην θεραπεία της αρτηριακής πίεσης σας διότι ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα, προκαλώντας κάποιες επιβλαβείς παρενέργειες.

 

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να θεραπεύσετε και στη συνέχεια να το αγνοήσετε. Είναι μια κατάσταση που πρέπει να διαχειριστείτε για το υπόλοιπο της ζωής σας.  Για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο:

  • Πάρτε τα φάρμακά σας σωστά. Μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με άλλες επιλογές που μπορεί να υπαρχουν.
  • Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον γιατρό σας. Παίρνει μια ομαδική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης του αίματος με επιτυχία. Ο γιατρός σας δεν μπορεί να το επιτύχει μόνος του, ούτε και μπορεί να το επιτύχει για σας. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να ρυθμιστεί η πίεσή σας και να διατηρηθεί εκεί.
  • Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες. Τρώτε υγιεινά τρόφιμα, χάσετε το περιττό βάρος και ακολουθείσθε τακτική σωματική δραστηριότητα. Περιορίστε το αλκοόλ ενώ εάν καπνίζετε, διακόψτε το.
  • Διαχειριστείτε το στρες. Πείτε όχι σε επιπλέον εργασίες, αφήστε τις αρνητικές σκέψεις, διατηρείστε καλές σχέσεις με το περιβάλλον σας και παραμείνετε υγιείς και αισιόδοξοι.

 

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά σε μια ξένη ουσία – όπως η γύρη, το δηλητήριο της μέλισσας ή το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων – σε σχέση με στους περισσότερους ανθρώπους όπου δεν θα προκαλούσε  ουδεμία αντίδραση.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει ουσίες, γνωστές ως αντισώματα. Τα αντισώματα μας  προστατεύουν από ανεπιθύμητους εισβολείς που θα μπορούσαν να μας καταστήσουν άρρωστους  ή να προκαλέσουν μόλυνση.  Όταν έχετε αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει αντισώματα που αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο ως επιβλαβές, ακόμη και αν αυτό δεν είναι.  Στην επαφή του οργανισμού σας με το αλλεργιογόνο η αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος μπορεί να διεγείρει συστήματα ή μέρη του σώματός σας όπως το δέρμα σας, τις κοιλότητες του προσώπου σας, τις αναπνευστικές σας οδούς ή το πεπτικό σας σύστημα.

Η σοβαρότητα των αλλεργιών ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μπορεί να κυμαίνεται από έναν ήπιο τοπικό ερεθισμό ως μια αντίδραση τύπου αναφυλαξίας – μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης – δυνητικά απειλητική για τη ζωή.  Με βάση τα ανώτερα φαίνεται ότι δεν μπορεί να θεραπευτεί κάποιος από τις αλλεργίες, παρόλα αυτά υπάρχουν μια σειρά από θεραπευτικά μέσα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας σας.

 

Συμπτώματα

Αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από:

  • Φτέρνισμα
  • Κνησμός στην μύτη, στα μάτια ή στην οροφή του στόματος
  • Καταρροή, μπουκωμένη μύτη
  • Υδαρή, κόκκινα ή πρησμένα μάτια (επιπεφυκίτιδα)

Μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει:

  • Μούδιασμα στο στόμα
  • Οίδημα των χειλιών, της γλώσσας, του προσώπου ή του λαιμού
  • Αναφυλαξία

Ένα κεντρί εντόμου μπορεί να προκαλέσει:

  • Μια μεγάλη περιοχή με οίδημα (πρήξιμο) στο σημείο του τσιμπήματος
  • Φαγούρα ή κνίδωση σε όλο το σώμα σας
  • Βήχας, σφίξιμο στο στήθος, συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Αναφυλαξία

Μια αλλεργία σε φάρμακο μπορεί να προκαλέσει:

  • Κνησμό στο δέρμα
  • Εξάνθημα
  • Οίδημα προσώπου
  • Συριγμό αναπνευστικό
  • Αναφυλαξία
  • Αναφυλαξία

Ορισμένοι τύποι των αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών σε τρόφιμα και τσιμπήματα εντόμων, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μια σοβαρή αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία.  Μια επείγουσα ιατρική κατάσταση απειλητική για τη ζωή, αυτή η αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε καταπληξία (Σοκ).

Τα σημεία και συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια συνείδησης
  • Πτώση της αρτηριακής πίεσης
  • Σοβαρή δύσπνοια
  • Εξάνθημα
  • Ζαλάδα
  • Γρήγορο και αδύναμο σφυγμό
  • Ναυτία και έμετο

 

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Επισκεφτείτε ένα γιατρό αν έχετε συμπτώματα που πιστεύετε ότι πιθανών έχουν προκληθεί από αλλεργία, ιδιαίτερα αν παρατηρήσετε κάτι που φαίνεται να προκαλούν αλλεργίες σας. Εάν έχετε συμπτώματα μετά την έναρξη ενός νέου φαρμάκου, καλέστε αμέσως τον γιατρό που το έχει συνταγογραφήσει.

Για μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια. Εάν έχετε μαζί σας επινεφρίνη αυτόματης έγχυσης χορηγείσθε στον εαυτό σας μια δόση  αμέσως.

Ακόμα και αν τα συμπτώματα βελτιώνονται μετά από μια ένεση επινεφρίνης, μια επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για να βεβαιωθείτε ότι τα συμπτώματα δεν επιστρέφουν όταν η δράση της ένεσης αποδράμει.

 

Αιτίες

Η αλλεργία ξεκινάει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ΄΄λανθασμένα’’ αντιλαμβάνεται   μια κανονικά αβλαβή ουσία ως έναν επικίνδυνο εισβολέα.  Το ανοσοποιητικό σύστημα, στη συνέχεια, παράγει αντισώματα που παραμένουν σε επιφυλακή για το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.  Όταν ο οργανισμός μας εκτεθεί εκ νέου στο αλλεργιογόνο, τα αντισώματα αυτά απελευθερώνουν μέσω του ανοσοποιητικού μας συστήματος έναν αριθμό χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη, που με τη σειρά τους προκαλούν τα συμπτώματα της αλλεργίας μας.

Κοινά αλλεργικά αίτια αποτελούν:

  • Αλλεργιογόνα αερομεταφερόμενα, όπως η γύρη, τρίχωμα ζώων, ακάρεα σκόνης και μούχλας
  • Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φιστίκια, τα καρύδια, το σιτάρι, η σόγια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα αυγά και το γάλα
  • Τσιμπήματα εντόμων, όπως τσιμπήματα μέλισσας ή σφήκας τσιμπήματα
  • Φάρμακα, όπως η πενικιλίνη (αντιβιοτικά)
  • Latex ή άλλες ουσίες που αγγίζετε μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις

 

Παράγοντες κινδύνου

Μπορείτε να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε αλλεργία, εάν:

  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό άσθματος ή αλλεργιών. Είσαι σε αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών, εάν έχετε τα μέλη της οικογένειας που πάσχουν από άσθμα ή αλλεργίες, όπως αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση ή έκζεμα.
  • Είναι ένα παιδί. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια αλλεργία απ΄ ότι οι ενήλικες. Τα παιδιά ορισμένες φορές ξεπερνούν την αλλεργική τους τάση καθώς γερνούν. Ωστόσο,  δεν είναι ασυνήθιστο για τις αλλεργίες να υποχωρούν για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια να επανεμφανίζονται κάποια  στιγμή αργότερα.
  • Έχετε άσθμα ή αλλεργική πάθηση. Έχοντας άσθμα αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας. Επίσης, εμφανίζοντας αλλεργία σε μια κατάσταση μας κάνει πιο πιθανό να είμαστε αλλεργικοί και σε κάτι άλλο

 

Επιπλοκές

  • Αναφυλαξία. Αν έχετε σοβαρές αλλεργίες, είστε σε αυξημένο κίνδυνο για αυτήν τη σοβαρή αντίδραση. Η αναφυλαξία φαίνεται πιο συχνά να συνδέεται με τροφές, πενικιλίνη(φάρμακα) και το δηλητήριο των εντόμων.
  • Άσθμα. Εάν έχετε αλλεργία, έχετε περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε άσθμα – μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζει τους αεραγωγούς και την αναπνοή. Σε πολλές περιπτώσεις, το άσθμα προκαλείται από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο στο περιβάλλον (αλλεργικά – επαγόμενο άσθμα).
  • Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), ιγμορίτιδα και μολύνσεις των αυτιών ή των πνευμόνων. Ο κίνδυνος να εμφανίσετε τα ανώτερα είναι μεγαλύτερος αν έχετε ιστορικό πυρετού εκ χόρτου ή ένα κατοικίδιο ζώο αλλεργία.
  • Μυκητιακές επιπλοκές των κόλπων του προσώπου ή των πνευμόνων. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εμφανίσετε αλλεργική μυκητιασική κολπίτιδα ή ακόμα και αλλεργική βρογχο-πνευμονική ασπεργίλλωση εάν είστε αλλεργικοί στη μούχλα.