Ωράριο λειτουργίας
Δευ
9:00 - 14:00 και 17:00 - 22:00
Τρι
9:00 - 14:00
Τετ
9:00 - 14:00 και 17:00 - 22:00
Πε
9:00 - 14:00
Παρ
9:00 - 14:00 και 17:00 - 22:00
Σαβ
Mετά από τηλ επικοινωνία
Κυρ
Mετά από τηλ επικοινωνία
Τηλέφωνο 2416007051
email alexioual@yahoo.gr
  • Επικοινωνήστε με τον ιατρό Δρ. Αλέξιο Αλεξίου για να κλείσετε ραντεβού την ημέρα και ώρα που σας βολεύει.

    by
Προληπτική ιατρικήΠροληπτική ιατρική

Προληπτική ιατρική, διενέργεια εμβολιασμών

Επισκέψεις κατ' οίκονΕπισκέψεις κατ' οίκον

Επισκέψεις κατ΄ οίκον σε ηλικιωμένους, κλινήρεις ασθενείς, χρόνια πάσχοντες

υπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείουυπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείου

Όλες οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείου συμπεριλαμβανομένης και της Συνταγογράφησης Χρόνιων Παθήσεων

Νοσηλεία ασθενών με λοιμώξειςΝοσηλεία ασθενών με λοιμώξεις

Νοσηλεία ασθενών με λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικροβιακά στελέχη

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που προέρχεται από δύο πηγές: από τα προσχηματισμένα ρετινοειδή και τα καροτινοειδή προβιταμίνης. Ρετινοειδή, όπως το ρετινοϊκό οξύ βρίσκονται σε ζωικές πηγές όπως το συκώτι, τα νεφρά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Καροτινοειδή, όπως το βήτα-καροτένιο (έχει την υψηλότερη δραστηριότητα βιταμίνης Α) βρίσκονται σε φυτά όπως τα πράσινα ή κίτρινα λαχανικά και τα καρότα.

Φυσικά ρετινοειδή είναι παρόντα σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς είτε ως προσχηματισμένη βιταμίνη Α ή ως καροτινοειδή και είναι απαραίτητα για βιολογικές διεργασίες όπως η όραση και την κυτταρική ανάπτυξη. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει την θνητότητα από την ιλαρά, βοηθά στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, ενισχύει την ανάπτυξη και την διάπλαση του σώματος και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στα συνιστώμενα επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης η βιταμίνη Α θεωρείται μη τοξική. Οποιαδήποτε περίσσεια στη δοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη τοξικότητα.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως σε περιοχές όπου η κακή διατροφή είναι κοινή. Παρατεταμένη ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία και τελικά νυχτερινή τύφλωση ή ολική τύφλωση καθώς και σε παθήσεις του δέρματος, λοιμώξεις (όπως η ιλαρά), διάρροια και διαταραχές στους πνεύμονες.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των αυγών, του εμπλουτισμένου γάλατος και του μουρουνέλαιου. Ο ήλιος προσθέτει επίσης στην ημερήσια παραγωγή του σώματος της βιταμίνης D ενώ μόλις 10 λεπτά έκθεσή μας πιστεύεται ότι είναι αρκετή για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Ο όρος «βιταμίνη D» αναφέρεται σε διάφορες μορφές αυτής της βιταμίνης. Δύο μορφές είναι σημαντικές στον άνθρωπο: η βιταμίνη D2, η οποία προσέρχεται από τα φυτά και η βιταμίνη D3, η οποία προέρχεται από το δέρμα μας όταν αυτό εκτίθεται στη ηλιακή ακτινοβολία. Τα τρόφιμα επίσης μπορεί να είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D2 ή D3.

Ο σημαντικός ρόλος της βιταμίνης D είναι να διατηρήσει κανονικά τα επίπεδα του ασβεστίου και του φωσφόρου στο αίμα μας. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο διαμορφώνει και διατηρεί γερά κόκαλα. Χρησιμοποιείται μόνη της ή σε συνδυασμό με ασβέστιο για τη βελτίωση της υγείας των οστών και την μείωση των καταγμάτων. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να προστατεύσει από την οστεοπόρωση, την υψηλή πίεση του αίματος, ορισμένες μορφές καρκίνου αλλά και άλλες ασθένειες.

Ραχίτιδα και η Οστεομαλακία είναι κλασικές ασθένειες που οφείλονται στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Στα παιδιά, η ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί Ραχίτιδα, η οποία είναι το μαλάκωμα ή εξασθένηση των οστών. Στους ενήλικες, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε Οστεομαλακία, η οποία προκαλεί αδύναμα οστά και μύες. Οι άνθρωποι που μπορεί να είναι σε υψηλό κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι οι ηλικιωμένοι ή οι παχύσαρκοι, τα άτομα με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο και τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά. Ασθένειες όπως η κυστική ίνωση (συσσώρευση βλέννας στους πνεύμονες) ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου χαρακτηρίζονται επίσης απο τον κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D.

Βασικές αρχές απώλειας βάρους

Το βάρος σας είναι μια πράξη εξισορρόπησης και οι θερμίδες είναι μέρος αυτής της εξίσωσης. Δίαιτες της μόδας μπορεί να σας υποσχεθούν ότι καταμετρώντας τους προσλαμβανόμενους υδατάνθρακες ή τρώγοντας ένα ΄΄βουνό’’ από γκρέιπφρουτ θα σας κάνει να χάσετε βάρος. Αλλά όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, οι θερμίδες είναι που μετράνε. Η απώλεια βάρους έρχεται όταν καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες παίρνετε. Μπορεί να επιτευχτεί με τη μείωση των επιπλέον θερμίδων από τα τρόφιμα και τα ροφήματα και παράλληλα την αύξηση των θερμίδων που καίγονται μέσα από τη σωματική δραστηριότητα.

Μόλις καταλάβετε την πιο πάνω εξίσωση, είστε έτοιμοι να θέσετε τους στόχους της απώλειας βάρους σας και να κάνετε ένα σχέδιο για την επίτευξή τους. Θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι τους. Συζητήστε με το γιατρό σας, την οικογένεια και τους φίλους σας για υποστήριξη. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν τώρα είναι μια καλή στιγμή και αν είστε έτοιμοι να κάνετε κάποιες απαραίτητες αλλαγές. Επίσης, ενεργήστε έξυπνα: Προβλέψτε πώς θα χειριστείτε καταστάσεις που αμφισβητούν την αποφασιστικότητά σας και τις αναπόφευκτες δευτερεύουσες αποτυχίες.

Αν έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας του βάρους σας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ή φάρμακα για σας. Σε κάθε περίπτωση, εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά τα πιθανά οφέλη αλλά και τους πιθανούς κινδύνους.

Μην ξεχνάμε το σημαντικότερο: Το κλειδί για την επιτυχή απώλεια βάρους είναι μια επ΄αόριστο δέσμευση σας για αλλαγές στη διατροφή και τις συνήθειες άσκησης σας.