Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που προέρχεται από δύο πηγές: από τα προσχηματισμένα ρετινοειδή και τα καροτινοειδή προβιταμίνης. Ρετινοειδή, όπως το ρετινοϊκό οξύ βρίσκονται σε ζωικές πηγές όπως το συκώτι, τα νεφρά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Καροτινοειδή, όπως το βήτα-καροτένιο (έχει την υψηλότερη δραστηριότητα βιταμίνης Α) βρίσκονται σε φυτά όπως τα πράσινα ή κίτρινα λαχανικά και τα καρότα.
Φυσικά ρετινοειδή είναι παρόντα σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς είτε ως προσχηματισμένη βιταμίνη Α ή ως καροτινοειδή και είναι απαραίτητα για βιολογικές διεργασίες όπως η όραση και την κυτταρική ανάπτυξη. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει την θνητότητα από την ιλαρά, βοηθά στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, ενισχύει την ανάπτυξη και την διάπλαση του σώματος και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στα συνιστώμενα επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης η βιταμίνη Α θεωρείται μη τοξική. Οποιαδήποτε περίσσεια στη δοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη τοξικότητα.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως σε περιοχές όπου η κακή διατροφή είναι κοινή. Παρατεταμένη ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία και τελικά νυχτερινή τύφλωση ή ολική τύφλωση καθώς και σε παθήσεις του δέρματος, λοιμώξεις (όπως η ιλαρά), διάρροια και διαταραχές στους πνεύμονες.