Ωράριο λειτουργίας
Δευ
9:00 - 14:00 και 17:00 - 22:00
Τρι
9:00 - 14:00
Τετ
9:00 - 14:00 και 17:00 - 22:00
Πε
9:00 - 14:00
Παρ
9:00 - 14:00 και 17:00 - 22:00
Σαβ
Mετά από τηλ επικοινωνία
Κυρ
Mετά από τηλ επικοινωνία
Τηλέφωνο 2416007051
email alexioual@yahoo.gr
  • Επικοινωνήστε με τον ιατρό Δρ. Αλέξιο Αλεξίου για να κλείσετε ραντεβού την ημέρα και ώρα που σας βολεύει.

    by
Προληπτική ιατρικήΠροληπτική ιατρική

Προληπτική ιατρική, διενέργεια εμβολιασμών

Επισκέψεις κατ' οίκονΕπισκέψεις κατ' οίκον

Επισκέψεις κατ΄ οίκον σε ηλικιωμένους, κλινήρεις ασθενείς, χρόνια πάσχοντες

υπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείουυπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείου

Όλες οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιου ιατρείου συμπεριλαμβανομένης και της Συνταγογράφησης Χρόνιων Παθήσεων

Νοσηλεία ασθενών με λοιμώξειςΝοσηλεία ασθενών με λοιμώξεις

Νοσηλεία ασθενών με λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικροβιακά στελέχη

Γρίπη

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως την μύτη, τον λαιμό και τους πνεύμονες.
Οι δυο κυριότεροι τύποι «γρίπης» είναι : η γρίπη Α και η γρίπη Β.

Η γρίπη Α είναι συνήθως πιο σοβαρή λοίμωξη από τη γρίπη Β.

Συνήθως ξεκινά ξαφνικά με υψηλό πυρετό πάνω από 38,0°C (100°F) που μπορεί να διαρκέσει για τρεις έως και τέσσερις ημέρες. Ένας ξηρός βήχας, πονοκέφαλοι και ρίγη αποτελούν κοινές εκδηλώσεις όπως επίσης και οι γενικευμένοι μυϊκοί πόνοι (μυαλγίες). Μια βουλωμένη μύτη, το φτέρνισμα και ο πονόλαιμος μπορεί να είναι επίσης παρόντες. Ο πυρετός τείνει να μειωθεί μετά τη δεύτερη μέρα με μια βουλωμένη μύτη και έναν πονόλαιμο να γίνεται περισσότερο εμφανής. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται αίσθημα κακουχίας (ναυτία) ή ακόμα και να έχουν διάρροια.
Η κούραση μπορεί να διαρκέσει δύο έως και τρεις εβδομάδες.
Η γρίπη είναι χειρότερη από ένα συνηθισμένο κρυολόγημα. Ένα κρυολόγημα συχνά περιορίζεται σε καταρροή, φτέρνισμα, υγρά μάτια και ερεθισμό του λαιμού και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σταδιακά και δεν προκαλούν πυρετό ή πόνους στο σώμα.

Ποιος κολλάει γρίπη;
Ο καθένας μπορεί να κολλήσει την γρίπη. Τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης παρατηρούνται σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Οι περισσότερες λοιμώξεις από γρίπη καταγράφονται κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η σοβαρότητα της ασθένειας που εμφανίζεται κάθε χρόνο ποικίλλει, ανάλογα με το συγκεκριμένο στέλεχος που κυκλοφορεί. Κάποιοι ιοι γρίπης προκαλούν πιο σοβαρές ασθένειες από άλλους.
.
Πανδημίες γρίπης (παγκόσμια κρούσματα) εμφανίζονται από καιρό σε καιρό και ο αντίκτυπός τους μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ. Η πιο πρόσφατη πανδημία που προκλήθηκε από τον H1N1 ήταν το 2009 αλλά παρόλα αυτά ήταν σχετικά ηπιότερη από την αντίστοιχη που καταγράφηκε το 1918-19.

Πώς κολλάτε τη γρίπη;
Ως επί το πλείστον, η γρίπη μεταδίδεται με την αναπνοή μέσω σταγονιδίων του αέρα που περιέχουν τον ιό όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται σε κοντινή απόσταση. Επιπλέον, αγγίζοντας επιφάνειες όπου βρίσκεται ο ιός και μετά ακουμπώντας τα χέρια σας στο στόμα σας ή την μύτη σας.

Πόσο μολυσματική είναι η γρίπη;
Η γρίπη είναι πολύ μολυσματική και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα από άτομο. Μερικά στελέχη του οι ιοί είναι πιο μολυσματικοί από άλλα και μερικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερη ασθένεια.

Πόσο σοβαρή είναι η γρίπη;
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν εντελώς μέσα σε διάστημα ημερών ή εβδομάδας. Για άλλες ομάδες ατόμων, π.χ. ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, ασθενείς με πολλαπλά νοσήματα (όπως καρδιακή νόσο ή διαβήτη) αλλά και νεογέννητα μωρά, η γρίπη μπορεί αποτελέσει μια πολύ σοβαρή ασθένεια.

Σοβαρή ασθένεια από γρίπη είναι πολύ σπάνια. Μπορεί να προκληθεί είτε από τον ίδιο τον ιό που προκαλεί μια σοβαρή ιογενή πνευμονία (φλεγμονή των πνευμόνων) ή με την ενεργοποίηση μιας συνοδού βακτηριακής λοίμωξης που προκαλεί βρογχίτιδα και πνευμονία ή με την επιδείνωση της οποιαδήποτε υποκείμενης χρόνιας ιατρικής κατάστασης όπως π.χ οι καρδιακές παθήσεις.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα, αλλά πρέπει να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή εάν σας τα συμπτώματα χειροτερεύουν και είστε στις παραπάνω ομάδες ασθενών.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάποιον με γρίπη;
Οι περισσότεροι άνθρωποι με «γρίπη δεν χρειάζονται ΄΄ειδική΄΄ μεταχείριση. Η γρίπη είναι που προκαλείται από έναν ιό άρα αντιβιοτικά μην χρησιμοποιήσετε. Περιστασιακά, μπορεί να χορηγηθεί ένα ειδικό «αντιϊκό» φάρμακο, η οσελταμιβίρη, σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κίνδυνο» (βλ. παρακάτω) ή σε άτομα των οποίων η ασθένεια επιδεινώνεται.
Κάποιος που είναι άρρωστος με «γρίπη». πρέπει να παραμένει σε προστατευμένο και ζεστό περιβάλλον, να ξεκουράζεται και να λαμβάνει πολλά υγρά προσλαμβάνοντας τυχών φαινόμενα αφυδάτωσης. Μπορεί να χορηγηθεί παρακεταμόλη για μείωση του πυρετού. Είναι καλύτερο να μείνετε στο σπίτι όσο αισθάνεστε άρρωστοι με γρίπη καθώς αυτό μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της μόλυνσης σε άλλους. Μπορεί να ζητηθεί ιατρική συμβουλή από το τηλέφωνο εάν απαιτείται. Ωστόσο είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε μια υποκείμενη νόσο ή ανησυχείτε σχετικά με τα συμπτώματά σας

Ποιες πληροφορίες είναι διαθέσιμες για το εμβόλιο;
Κάθε χρόνο ένα νέο εμβόλιο παράγεται για προστασία έναντι των «ιών της γρίπης» και είναι διαθέσιμο για το κοινό. Κυκλοφορεί το χειμώνα με σκοπό να τονώσει το ανοσο-απόκριση (τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αντιμετωπίζει τη μόλυνση).
Το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ασυνήθιστες και συνήθως ήπιες. Το εμβόλιο δίνεται το Φθινόπωρο πριν αρχίζει η εποχή της γρίπης. Συνιστάται κυρίως σε όσους πιθανόν να επηρεάζονται πιο σοβαρά από τη γρίπη (ομάδες υψηλού κινδύνου).

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν:
• Άτομα κάθε ηλικίας με χρόνια καρδιακές, πνευμονολογικές, νευρολογικές και μεταβολικές διαταραχές (διαβήτης), νεφρολογικά προβλήματα ή μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω θεραπείας ή συνοδού ασθένειας.
• Εγκυμονούσες γυναίκες
• Άτομα ηλικίας 65 ετών και πάνω.
• Όσοι βρίσκονται σε κατοικίες φροντίδας και μακράς διαμονής ή φιλοξενίας όπου η γρίπη μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα
• Λειτουργούς υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που εμπλέκονται στην άμεση φροντίδα και/ή υποστήριξη ασθενών αλλά επίσης και σε όποιον φροντίζει άτομο που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
• Πλένετε συχνά τα χέρια και προσεκτικά με σαπούνι και νερό και στεγνώστε τα καλά. Αποφύγετε να αγγίζετε επιφάνειες (όπως χειρολαβές θυρών) και μετά το πρόσωπο.
• Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο μίας χρήσης όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και πετάξτε τα χρησιμοποιημένα ή βρώμικα χαρτομάντιλα σε έναν κάδο και μετά πλύνετε και στεγνώστε καλά τα χέρια σας.

Comments are closed.